Când se plătește indemnizația de concediu

115

Articole de la același autor

"S-a schimbat cumva legea, iar banii de concediu nu se mai dau înainte, ci la întoarcerea la muncă sau când poate patronul? Aș vrea să știu dacă patronul are voie să întrerupă concediul omului, fără să țină seama de problemele pe care le are? Cu stimă, Traian".

v v v

Indiferent de problemele financiare ale firmei, după cum ne-a explicat Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, pentru perioada concediului de odihnă, salariatul trebuie să primească o indemnizație de concediu. Atenție, cuantumul acesteia nu poate fi mai mic decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Pentru clarificarea lucrurilor, specialista precizează că indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

Când se face plata. De menționat că această indemnizație se plătește de către angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu!

Cât privește întreruperea concediului de odihnă, aceasta este legală atât ca urmare a cererii salariatului, din motive obiective, cât și a solicitării conducerii firmei. Însă angajatorul poate rechema salariatul din concediu numai în cazuri de forță majoră sau pentru interese urgente, el având obligația de a suporta toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 25 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.7569 secunde