Când se pot cere despăgubiri medicului care a greșit

168
"O persoană care nu plătea contribuția la sănătate la momentul când i s-a greșit tratamentul de către un medic mai are dreptul să ceară despăgubiri de malpraxis? Când poate un pacient să ridice pretenții de la un doctor care nu-și face treaba?" – Ramona Ion. 


v v v

Potrivit reglementărilor în vigoare, despăgubirile pentru malpraxis pot fi solicitate și se achită și către persoanele care nu au plătit contribuția datorată la sistemul public de sănătate. În plus, este bine să știți că despăgubirile de acest fel se plătesc indiferent de locul în care a fost acordată asistența medicală. Mai mult decât atât, pasibil de malpraxis este și medicul care nu a acordat unui pacient asistență medicală, cu toate că starea lui de sănătate o impunea.

Dar ce este malpraxisul? În legea Sănătății, malpraxisul este definit ca eroare profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, care generează prejudicii asupra pacientului, și care implică răspunderea civilă a personalului medical și a spitalului. Este vorba de erori ale personalului medical, produse din neglijență, imprudență, cunoștințe medicale insuficiente, sau când personalul medical își depășește limitele competenței (cu excepția cazurilor de urgență, în care nu este disponibil personal medical calificat).

De reținut! Răspunderea civilă reglementată prin lege nu îl scutește pe cel responsabil de erorea medicală de angajarea răspunderii penale, dacă fapta sa constituie infracțiune.

Este bine de știut că, potrivit proiectului noii Legi a Sănătății, actele de malpraxis se prescriu în termen de un an de la producerea prejudiciului, cu excepția faptelor care reprezintă infracțiuni, iar persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporțional cu gradul de vinovăție al fiecăreia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8549 secunde