Care e cel mai sănătos tip de grătar

1832
Care e cel mai sănătos tip de grătar - gratar-1351285530.jpg
De când oamenii au descoperit focul și au fript prima bucată de carne, grătarul este asociat în mod evident cu vara, natura și eliberarea omului modern de restricțiile orașului. Există mai multe tipuri de grătare, care se pot folosi atât în interiorul casei dar, mai ales afară: grătar de aragaz, constă într-o plită groasă, striată sau plată, care se montează deasupra flăcării aragazului; grătarul de cuptor, constă într-o rezistență poziționată în partea superioară a cuptorului electric; grătarul electric, striat și/sau plat; grătarul pe gaz, folosește o flacără cu gaz; grătarul cu piatră de lavă, folosește tot gazul care încălzește un strat de piatră vulcanică; are un grad mare de inerție termică; grătarul cu lemne sau cărbuni, cel mai vechi tip din lume și cel mai iubit în România; discul -este mai mult un grătar plat (sau chiar o plită) care folosește pentru combustie lemne și mai rar cărbuni și pentru suprafața de lucru un disc dintr-o discuitoare agricolă.


Cât privește grătarele americane, acoperite, de cele mai multe ori pe gaz, asigură un bun control al temperaturii și avantajul de a putea fi folosite și ca afumători (calde sau reci).

În România, preferat e grătarul pe lemn sau cărbune

Probabil, cel mai bun grătar din lume îl reprezintă un mix dintre grătarul american acoperit, dar care să folosească lemn sau cărbune și, în plus, posibilitatea de a reține, de exemplu într-o tavă poziționată între grătar și foc, picăturile de grăsime care cad în foc și degajă un fum toxic. Cel mai ieftin astfel de sistem, popular în Mexic, se realizează dintr-un butoi metalic de 200 litri, tăiat în două pe lungime pentru a obține două jumătăți egale legate prin balamale: o parte montată pe picioare metalice și acoperită de un grătar, acoperită de cea de-a doua, care joacă rolul unui capac.

Cel mai bun grătar? Cel pe care ți-l poți permite ca investiție, spațiu, timp și capacitate  de utilizare. Nu merită să cumperi un grătar pe care să-l plimbi cu mașina de două ori pe an și să-l depozitezi în beci în rest, după cum nu se cade, dacă ai curte și spațiu, să folosești un grătar de aragaz!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Curier juridic
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Remedii pe bază de struguri
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Apeluri de la cetățeni
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Câinii de companie, o povară?
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cât valorează viața  unui om?
Pagina a fost generata in 1.7836 secunde