Care este perioada legală de preaviz

491
"Este obligat salariatul care demisionează să spună motivele pentru care vrea să plece din firmă? Aș mai vrea să știu dacă preavizul este obligatoriu și câte zile trebuie să dureze?" (L. Moraru).

Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile. Potrivit specialistei în probleme de muncă, Mihaela Crivea, acesta nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.

Contractul, valabil. Trebuie știut însă că pe durata preavizului, contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele. Dacă se întâmplă ca în perioada de preaviz contractul individual de muncă să fie suspendat, atunci și termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

Și, totuși, când încetează contractul de muncă? Momentul încetării contractului individual coincide cu data la care expiră termenul de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.

Când se poate demisiona fără preaviz? Salariatul are dreptul să demisioneze fără preaviz numai dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. 

Referitor la motivarea demisiei, legislația dă dreptul salariatului să nu prezinte motivele pentru care a ales să demisioneze, atâta vreme cât demisia rămâne un act unilateral de voință al salariatului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.355 secunde