Medicul de gardă

Care sunt efectele secundare ale aspirinei

536
1
Care sunt efectele secundare ale aspirinei - 11octmediculaspirina-1349972083.jpg

Articole de la același autor

"Fostul meu medic de familie mi-a recomandat să iau, preventiv, câte o aspirină pe zi din cauză că am mulți cardiaci în familie. Problema e că am început să am arsuri la stomac și nu știu dacă de vină e aspirina sau faptul că mănânc prea repede de felul meu. Prin bunăvoința medicului de gardă, v-aș ruga să mă informați de ce nu e bine să iau aspirină. Vă mulțumesc!" (Silvia Moraru).


v v v

Dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, ne-a explicat că aspirina, ca orice compus chimic de altfel, are, pe lângă beneficiile recunoscute și o serie de efecte secundare. Efecte care se manifestă, de regulă, dacă tratamentul este îndelungat și administrat fără o recomandare medicală. În plus, medicul precizează că și întreruperea bruscă a unui tratament cu aspirină de lungă durată poate favoriza arsuri stomacale, iar prin atacarea mucoasei stomacului ne poate îmbolnăvi chiar de ulcer.

Urmări nedorite

Cu toate că efectele benefice ale aspirinei nu pot fi contestate, trebuie avute în vedere, indiscutabil, și efectele secundare, mai ales că aspirina, fiind un produs medical accesibil, care se vinde în farmacii și fără prescripție medicală, este administrată în foarte multe situații, existând persoane care o consideră bună la orice fel de durere. Medicul mai atrage atenția că administrată într-o doză necontrolată mai ales la copii, efectele pot fi dintre cele mai nedorite, mergând până la acumularea de grăsime excesivă în jurul ficatului. La adulți, cu toate că previne bolile cardiace, excesul de aspirină poate duce la anemie sau hemofilie, afecțiuni hepatice (cazuri rare), indigestie, balonare, arsuri și ulcer, vărsături, greață, diaree și altele.

Cu toate că mulți oameni se tratează cu aspirină vreme îndelungată, fie și în scop preventiv, fără a sesiza efecte secundare, medicul atrage atenția că nu trebuie neglijate iminentele efecte secundare pe care le oferă acest medicament, folosit, de altfel, din vremea grecilor antici. 


Comentează știrea

patitul
12 octombrie 2012
hei, ce medic e asta?

aspirina nu se ia intreaga! se zdrobeste intre dinti pina se face praf si apoi se ia, cu multa apa; pilula intreaga se poate lipi de stomac (cam in acelasi loc) si in timp, poate produce ulcer; preferabil sa luati aspirina "tamponata" -aspirina cu claciu care neutralizeaza efectul acidului in stomac (aspirina e un acid); aspirina tamponata nu se mai rontaie inainte de inghitire. Nu va fie frica,a spirina e buna; dar sa fie doar una/zi; daca aveti probleme, vedeti aspirina cardio; dar aia e mai scumpa... Puiteti folosi aspirina si in calitate de conservant. (Legume, fructe etc.) Dupa ce fierbeti compozitia, puneti 1 pastila aspirina (curata, nu tamponata) lam litru de compozitie. Facuta praf -cu o sticla, borcan etc,-. Inainte de '89, aspirina era si un anticonceptional folosit frecvent: se punea "la locul faptei", in calea spermatozoizilor si dupa 15 minute de preludiu obligatoriu(timp in care se topea) se trecea la actiune; se utiliza si vitamina C, dar cu mai putin succes; in plus la vitamina C apareau schimbari de culoare... ma rog. Folositi cu incredere aspirina; e buna la toate; daca nu merge aspirina curata, sub forma de praf, treceti pe tamponata. dar numai oral.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5783 secunde