Cât costă cea mai scumpă miere

233
Cât costă cea mai scumpă miere - siteceamaiscumpamiere-1398691822.jpg
Se spune că, în general, mierea turcească ar fi cea mai bună din lume. Astfel, potrivit www.apropo.ro, mierea "fermecată" din Turcia este considerată cea mai scumpă din lume, prețul pentru 1 kg fiind de 5000 de euro. Costul atât de piperat se datorează faptului că acest tip de miere este extras dintr-o peșteră, la o adâncime de 1800 m, situată în valea Saricayir, din nord-estul țării.


Gunay Gunduz, un apicultor local, justifică că prețul este atât de mare datorită producției 100% naturală, iar peștera, bogată în minerale, conferă o calitate superioară mierii. Producătorul, a cărui familie trăiește în acest domeniu de trei generații, precizează că în anul 2009 a observat cum albinele intrau în peșteră și a presupus că aiacolo există miere.
Apoi, cu ajutorul unor alpiniști profesioniști, apicultorul turc a intrat în peșteră și a găsit peste 18 kg de miere, lipită de pereții sferici. Ulterior, a dus mierea într-un laborator, care i-a confirmat că aceasta este veche de cel puțin 10 ani, este de cea mai bună calitate și foarte bogată în minerale.


Comercializată din 2009
Se spune că primul kilogram de miere din peșteră s-a vândut în 2009 cu 45.000 de euro. Un an mai târziu, farmaciștii chinezi s-au interesat de calitățile terapeutice ale produsului și au decis să cumpere un kilogram cu 28.000 de euro.


Se vinde în borcane foarte mici
Prețul actual a scăzut semnificativ, ajungând la 5000 de euro/kg, iar mierea este vândută în borcane mici, de 170 g sau maximum 250 g.


Producătorul mierii fermecate susține că pe lângă întrebuințarea ei din alimentația de zi cu zi, aceasta poate fi utilizată la fel de bine ca medicament curative. Totul, din cauză că este produsă natural, în condiții perfecte, iar zona este cunoscută ca fiind extrem de fertilă pentru plantele medicinale. Or, cumulate, toate aceste aspecte concurează cu brio la creșterea prețului de comercializare. 


Din păcate, potrivit aceluiași producător, deși mierea turcească este considerată cea mai bună din lume, totuși, piața de desfacere a producătorilor autohtoni a fost serios afectată de produsele contrafăcute și de mierea creată artificial.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 17 Ianuarie 2014
Stire din Diverse : Mierea cristalizată este naturală?
Pagina a fost generata in 1.6847 secunde