Cât timp vom mai fi înșelați de piețarii constănțeni?

1590
9

Articole de la același autor

La solicitarea Cuget Liber, Administrația Piețelor va demara o acțiune prin care să se arate clar cine sunt producătorii veritabili de legume și fructe și cine sunt negustorii, pentru a se stopa înșelarea clienților. Potrivit Direcției Piețe, Târguri și Oboare Constanța, producătorii reprezintă circa 20 la sută din totalul comercianților din marile piețe: "Practic, producătorii se pierd în marea de comercianți!"


În orice piață mare din oraș ai merge, dubiile cumpărătorilor privind proveniența mai ales a legumelor și fructelor sunt o chestiune la ordinea zilei. S-ar părea că nici sprijinul bănesc substanțial primit din partea Uniunii Europene, nici măsurile naționale nu descurajează importul de legume, dimpotrivă, statisticile arată că acestea au crescut în ultimii ani. Deși nimeni nu este împotriva importului de produse agro-alimentare sau de altă natură, când este vorba despre marile piețe ale orașului, oamenii, sătui să în-ghită… gogoșile comercianților asupra provenienței legumelor și fructelor, cer o delimitare clară a sectorului de producători de cel al negustorilor. Iar pentru ca treaba să fie dusă până la capăt, în fiecare piață mare ar trebui să existe o listă, la vedere, cu numărul și numele tuturor producătorilor, pentru ca oamenii să-i știe. 


Responsabilitatea piețelor
Fără doar și poate, cele dintâi preocupate de promovarea producătorilor ar trebui să fie administrațiile locale, prin Direcția Piețelor, căci tehnica unei asemenea organizări nu are alt scop decât evitarea înșelării, la nesfârșit, a clientului. Până la urmă, piața efectuează un serviciu pentru consumator și trebuie să fie în slujba acestuia, să-l ajute să ia marfă de calitate și cât mai ieftină de la producătorii din România. Or, prin acest mod de organizare va sprijini și producătorul, și consumatorul, și locurile de muncă. Iar la sfârșit, se va ve-dea și diferența de preț dintre produ-cători și tot felul de intermediari la cine știe a câta mână…
Iar dacă într-o piață nu există producători direcți, să existe un afiș în care să se menționeze acest lucru. De asemenea, în locul mercurialului de altădată, să se afișeze lista producătorilor la segmentul de piață respectiv, pentru a fi cunoscuți de toată lumea. Nu de alta, dar responsabilitatea unui comerț corect nu aparține doar comerciantului, ci în primul rând administrației piețelor. Plus că, în prezent, nu se eliberează bonuri și există mari semne de întrebare la capitolul evaziune fiscală.


Circa 20 la sută producători!
Șeful Serviciului Administrativ din cadrul Direcției Piețe, Târguri și Oboare Constanța, Ion Cio-banu, ne-a confirmat, din start, că numărul producătorilor direcți din marile piețe ale orașului este foarte, foarte mic față de cel al comercianților, undeva, în jurul a 20 la sută, dacă nu chiar mai puțin… A ținut să precizeze însă că, în prezent, în marile piețe există sectoare delimitate pentru miere, flori, nuci, unde vând în exclusivitate producătorii: "Cei câțiva producători care au rămas se pierd în marea de comercianți. Or, comercianții își aduc marfa de la diverse angrouri din Constanța și din alte zone. Legea îi obligă să pună pe etichetă atât prețul, cât și țara de origine, dar nu toți o fac. Și chiar dacă toți ar face aceste mențiuni,, oamenii și-au cam pierdut încrederea în corectitudinea lor și de aici apar suspiciunile" . 


"Vom trece la fapte!"
Așa stând lucrurile, Ion Ciobanu s-a declarat receptiv la ideea departajării producătorilor de comercianți. Mai mult, ne-a dat asigurări că în cel mai scurt timp va da dispoziție administrației fiecărei piețe de pe raza orașului să menționeze pe un afiș, postat la vedere, lista cu toți producătorii veritabili din piața respectivă, atâția câți sunt ei, pentru ca apele să fie, în sfârșit, separate.


Asociația Administratorilor de Piețe
"Eu sunt foarte receptiv la orice idee bună, mai ales când este vorba despre sprijinirea adevăraților producători. Profit de această conjunctură pentru a vă spune că în februarie anul acesta, s-a constituit, la Sibiu, Asociația Adminis-tratorilor de Piețe, exact în ideea promovării producătorilor din România, dar nimeni n-a făcut sugestia asta. Promit că la prima întâlnire a membrilor asociației voi avansa această propunere, pentru a fi aplicată la scară largă!" – a conchis Ion Ciobanu.
Cuget Liber solicită primăriilor din județ ca în toate piețele organizate să se facă o asemenea departajare.


Comentează știrea

just
12 august 2013
fapte ???

Ce fapte bai fratilor ?? De carute a scapat cineva ?? Mai dai in kkat ...prosteala aiurea . Merg tiganii cu carutele prin oras zici ca suntem la Ceamurlia . Sa nu mai zicem de kkatu care-l lasa-n spate . Cica statiune la malu marii ....UN KKAT . Stiti vorba aia ...afara vopsit gardu si inauntru leopardu . Nu a luat si nici n-o sa ia nimeni masuri . PASTAIE ...SA NE PISAM PE TINE DE KKAT ...TI-AI BATUT JOC DE ORASU ASTA KKATULE . intradevar ...doar nu te-ai votat singur , ai avut si sustinere .

ovidiu
12 august 2013
Precupetele au incurcat-o

De ani de zile " se incearca" ca pietele sa fie ale producatorilor agricoli insa chipurile autoritatile nu au reusit .Lasati ca viata le rezolva daca ei nu pot .Langa piete au aparut niste chioscuri galbene unde preturile sunt la jumatate fata de piete.Daca in piete dimineata precupetele stabilesc mercurialul o sa vedeti ca la chioscurile galbene preturile difera ,exista concurenta fiecare vinde mai ieftin pt ca este constient cu cit rulezi mai multa marfa cistigul este mai mare iar marfa nu are timp sa se strice .Daca nu credeti mergeti in Tomis 3 la chioscurile galbene sunt cozi mari, iar in Piata Tomis 3 precupetele se apara de musca .

gavroche
12 august 2013
CAT E VOTAT MARTAFOIUL

nu o sa vedeti ordine in piete... Ei (si partidul lor) de unde aduna ciubucul? ia vedeti si la florariile de pe trotuare... etc.

noni
12 august 2013
nu cred

Nu cred ca se doreste ca acest oras sa aib aparte d elege, ordine si civilizatie. Prin haos ascunzi neregulile, combinatiile, cine e prost sa renunte la banii negrii, nu Pastaie si Porcusor. Camere video nu vor prin oras, ca e plin de hoti, curve.si drogati, curat nu, etc, etc. Sa va duce-ti la Sibiu sa vedeti civilizatie: curat pe jos, cosuri de gunoi, parcarea 2 lei pe zi indiferent de loc sau cate opriri ai, acces pe strazi cu cartela magnetica, camere video pe cladiri, spatii verzi, centrul istoric exemplar...Am venit de acolo cu botu pe labe, ne dau sibienii o clasa de ne kakam pe noi. Aia nu sunt oameni ??? Acolo d c se poate ??? Kakati de politicieni !! Vreau si eu un oras ca Sibiul, cand o sa am ????

TARG CANCERIGEN
12 august 2013
PERICOL DE CANCER

MAJORITATEA FRUCTELOR DIN PIETE PROVIN DE LA TARGUL DE LEGUME DE PE VARIANTA CONSTANTA OVIDIU. ACESTA ESTE PLASAT LANGA UN TRANSFORMATOR DE MARE PUTERE ====== CANCER. DIMINEATA TREMURA ROSIILE PE TARABELE COMERCIANTILOR DIN CAUZA RADIATIILOR.

Beria
12 august 2013
Dezinformare si manipulare locala

Modul de abordare al acestui subiect este total ineficient,deoarece, nu se ataca obiectul problemei,si anume: traseul spagii/mitei.De ce articolul nu pune cateva intrebari de bun simt: -cine numeste pe acesti administratori ai pietelor?; -cu ce sume cotizeaza acestia,pentru a fi numiti(sustinuti)?; -cine a mai verificat si respectiv sanctionat,primarii din localitatile limitrofe care dau autorizatii-pe banda rulanta- de "producatori"?; -de ce producatorii din piete nu elibereaza bonuri fiscale?; -de ce nu sunt controale mixtei-inspectori de la primarie,comisari OPC si inspectori de la Garda Financiara-inopinate in pietele agro-alimentare??? Comentariile sunt ...inutile.Interesele de grup tip mafiot,stopeaza actiunile impotriva acestui flagel.

gavroche
12 august 2013
bravo beria!

dar daca citesti mai atent toate comenturili, o sa vezi ca toti "antevorbitorii" se refera la aceleasi lucruri, dar altfel denumite. felicitari pentru ca pui punctul pe "i", dar toate astea enumerate de tine trebuie facute de primar ... cu exceptia controlarii eliberarii de autorizatie de producator, care trebuie coordonata la nivel judetean. Ori... cat Martafoiul (ca are prea multe denumiri pe care sa le folosesti: mafiot, comunist formal, nazist, tzopaitor, salvamar, circar, neapucadecosor Intiul etc.) este ales si reales, el si partidul lui vor lasa in pace pietele si pietarii pentru Sf.Mita. Drapata in culorile democratiei si ec. de piata...Dupa cum observi, notele date la comenturi arata impactul comenturilor asupra cititorilor... Clar? Dar... e bine ca batrinii care ii dau votul pentru o punga cu pui la 2 luni si o ceasca de ceai, sa fie atinsi la buzunar de mafia PSD! Sa se invete minte sa mai voteze mafia si golanimea! Vine si Plagiatorul cu impozite pe toate halea... si le pune cruce repede! Parca era mai bine cu Boc!

Papu
12 august 2013
Piețarii

La noi orice minune ține 3 zile. Cu țiggannii și căruțele lor minunea nici măcar nu a început. Gunoiul uman diliu de la primărie se ține de carnaval la Mamaia și bântuie zi și noapte prin cluburi alături de târfele litoralului. De tot acest circ țiggănesc se fac vinovați în primul rând BOȘOROGII ANALFABEȚI din acest oraș care și-au vândut votul pe doi arginți. Mi-e scârbă de aceste animale cu drept de vot.

maria
24 noiembrie 2014
munca la domiciliu

Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6598 secunde