"Ce mi-e piața, ce mi-e hipermarketul? Tot un drac!"

817
5

Articole de la același autor

Fie că alegem să ne facem cumpărăturile din piață, fie din supermarketuri, cam tot atât plătim. Ba, de multe ori, se întâmplă ca în piață, prețurile să fie mai mari decât cele practicate de marile magazine, iar despre negociere, nici nu poate fi vorba.

Pe vremea comuniștilor, în toate piețele era afișată la vedere, pe un panou imens, o listă cu toate prețurile produselor comercializate la tarabe, denumită "mercurial". Practic, toți comercianții, producători sau negustori, erau obligați să vândă la tarifele fixate, dimi-neața, de administrația pieței.

De când cu economia de piață, teoretic, prețurile sunt libere, fiecare vinde cu cât vrea, iar intervenția statului este limitată. Oamenii atrag însă atenția că, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa, iar dacă e să ne referim la piețele agro-alimentare, s-ar părea că "mercurialul comunist" și-a reintrat în drepturi. "Cu foarte, foarte mici excepții, la toate tara-bele, prețurile afișate sunt ace-leași. Iar moda asta e în toate piețele, ca pe vremea mercurialului, pe care eu l-am prins! Dimineața, se vorbesc între ei toți piețarii, știu sigur asta, nu vorbesc din cărți, iar dacă pe parcursul zilei, vreunul dintre ei, producător sau negustor, ce-o fi, îndrăznește să încalce înțelegerea, e oaia neagră a pieței! Și, pentru liniștea lui, niciun piețar nu-și dorește asta, secretul mi l-a spus o rudă care vinde în Griviței!" – ne-a mărturisit Constanța Trandafir. Femeia obișnuiește să-și facă, în general, cumpărăturile din această piață, întrucât locul său de muncă este în apropiere. Dar a observat că practica este valabilă și în celelalte piețe. Consideră că trebuie găsită o metodă împotriva intimidării comercianților, căci mulți și-ar dori prețuri mai mici decât să li se strice marfa pe tarabe, din cauza căldurii, dar n-au curajul necesar să-i înfrunte pe… majoritari!

"Tocmeala", exclusă!

"Eu bat drumul să merg într-o piață mare ca să mă tocmesc și să cumpăr mai ieftin, că la hypermarket nu pot să fac asta. Își imaginează cineva că, în ziua de azi, tocmeala de altădată nu mai există? N-au curaj oamenii ăștia să vândă mai ieftin decât vecinul, de zici că-l trimite la eșafod după aia! Plus că au prețuri foarte mari. Ardeii din piață, scofâlciți și fără permisiunea să-i alegi, sunt mai scumpi decât la supermarket! Ce mi-e piața, ce mi-e hipermarketul? Tot un drac! Dar ce poți să le faci?" (Liliana Dan).

Replica piețarilor, tot… la indigo!

Fie că este vorba despre ridichi, ceapă verde sau alte verdețuri de sezon, de legume sau fructe… "românești" sau de import etc., prețurile… afișate sunt aceleași cam în 99,9 la sută din tarabe. Explicația am primit-o cu lejeritate, toți piețarii rugați să ne spună de ce vând cu prețuri identice ne-au dat același răspuns: "Dacă toți cumpărăm marfa de la același producător, prețurile nu trebuie să fie la fel? De-aia nu ne mai tocmim cu clientul! Vrea să cumpere, bine, nu vrea, să fie sănătos!".

Cât privește explicația celor care au recunoscut că sunt producători, și aceasta ne-a lăsat perplecși: "Adică, tot noi, care ne spetim muncind tot anul, să vindem mai ieftin decât ăștia care iau marfa de-a gata și doar o trântesc pe tarabă? De parcă n-ar fi destul câte impozite plătim și ce de stricăciuni avem! Uitați-vă la manichiura doamnei și la unghiile mele! Ce vreți mai mult?".

Rugați să ne spună cum percep ei supărarea clienților pe tema prețurilor exagerat de mari, răspunsul a venit imediat: "Pe ei cine-i oprește să închirieze o tarabă, să plătească niște milioane pe lună, să facă rost de marfă și să se îmbogățească, nene?

Cerc vicios

Nu încape niciun dubiu, pentru ca produsele lor să ajungă pe tarabe, producătorii muncesc din greu. La fel de adevărat este că din tot felul de motive, nu toți sunt capabili să le vândă și așa se lasă un culoar larg negustorilor "se-reliști", care spulberă orice idee de piață liberă. Potrivit Direcției de Târguri și Oboare Constanța, numărul producătorilor din marile piețe constănțene este, totuși, mai mare față de cel al comercianților. Din păcate, s-a ajuns într-un punct în care și producătorii, și negustorii, sunt denumiți "piețari".

Comentează știrea

admirator
31 mai 2013
da, un articol bun;

de mult s-au semnalat astfel de situatii, dar degeaba... problema pleaca de la faptul ca vanzatorii in piata nu-s si producatori, asa cum ar trebui, conform legilor; ei nu vand marfa lor... merg la angrosisti de unde iau marfa si vand in detaliu; toti sunt simpli precupeti; PZD promitea o reglementare noua in domeniu, dar au lasat-o moale dupa alegeri... Doar precupetele ii voteaza pe ei?!!! la fel si angrosistii; in fapt, fac ce vor cu marfa... daca vor sa li se strice pe taraba, cine ce are cu ei? cel mai neplacut aspect e ca nu-ti dau voie sa alegi marfa. In astfel de conditii, normal ca te duci la supermarket si ii lasi in plata Domnului... Cine va obliga sa cumparati de la ei, daca sunt nesimtiti si mafioti? aveti o singura arma: boicot-ul economic. Daca il veti aplica si veti vorbi si cu vecinii... ii ingenuncheati. Daca nu, luati de la ei si apoi plingeti-va la gazete... sa va rezolve ei treburile...

adm irator
31 mai 2013
am uitat:

felicitari, pentru articol!

ovidiu
31 mai 2013
Sprijin producatorul roman

Mergrti in piata Tomis 3 si veti ca produsele sunt la jumatate de pret fata de mal-uri.Ce gasim la hangare cartofi din Egipt ,morcovi din Olanda ,salata si ceapa din Italia pina si patrunjelul care nu are nici gust nici miros il aduc de afara.Pietele sunt pline de verdeturi romanesti, insa la mall-ri nu gasesti decit straine.Fiecare om este liber sa cumpere de unde doreste,insa eu cumpar din piata,marfa este proaspata ,legumele si fructele au gust.Un fruct romanesc daca il tai peste 2-3 ore isi schimba culoarea ,un mar din Italia il tai il pui pe masa ,la soare si dupa o o saptamana nu se strica-care este natural si care este imbalsamat.

admirator
31 mai 2013
@ovidiu

iti admir patriotismul, dar esti sigur ca la tarabele din piata gasesti produse romanesti? De exemplu acum, ce produse romanesti scot producatorii? (Ceapa verde, usturoi verde, ridichii, salata, cirese.) Cate se vand la tarabe? De ce? Produc ei asa ceva? (mere, prune, lamaii, portocale, grepfruit, rosii, dovlecei, cartofi noi, ardei, castraveti etc? Pietele agro-alimentare sunt doar pentru producatori. Loco sau din tara. Nu pentru a desface produsele importate... Mai mediteaza... e clar ca sustii precupetii din piata (probabil interesat) dar... argumentatia ta e subreda. Nu tine...Iar oamenii nu se la mai lasa prostiti ca acu 20 de ani, cu sloganuri nationaliste... Mai ales la tarabe. Acum, constantenii se lasa prostiti doar de bastile rosii!

ovidiu
31 mai 2013
Un simplu cumparator

nu este vorba de patriotism in a incerca sa fiu solidar cu romanul meu.Nu am nimic cu marile magazine , concurenta nu duce decit la calitate. Romania este o tara cu potential agricol mare ,insa produsele romanesti nu au loc acolo.Nu suntem o tara tropicala sa avem fructe exotice insa daca vei vedea in acesta vara fructe si legume romanesti ,eu nu ma mai duc in piata .Pepenii vin din Grecia ,rosiile din Spania ,strugurii din Italia.morcovii din olanda etc.Pentru a rezista 2-3 saptamani toate legumele si fructele aduse de afara sunt injectate .Din acel moment fructul respectiv este mort - organismul uman este obisnuit sa fie alimentat cu hrana vie. Rosia pe care o luam de precupeti ,nu de la producatori,cum spui ,dupa 2-3 zile se strica pentru ca nu este imbalsamata .Fiecare este liber sa-si cumpere produse alimentare de unde doreste ,insa daca dorim putem sa ne aprovizionam cu produse proaspete ,de calitate de la noi.

Răspuns la: @ovidiu
Adăugat de : admirator, 31 mai 2013
iti admir patriotismul, dar esti sigur ca la tarabele din piata gasesti produse romanesti? De exemplu acum, ce produse romanesti scot producatorii?...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9949 secunde