Psihologul te ajută

CD-urile și casetele video îi ajută pe cei mici să învețe limbi străine (2)

926
CD-urile și casetele video îi ajută pe cei mici să învețe limbi străine (2) - 46d1980e375ce08915b30d9a328c2fdc.jpg
Copiii au capacitatea de a învăța o limbă în mod diferit decât adulții, astfel încât înainte de adolescență își vor însuși cu ușurință limba respectivă și vor dobândi o pronunție identică cu cea a vorbitorilor nativi ai acelei limbi. Un rol esențial în acest proces revine părinților.

"Am un copil de doi ani și opt luni, iar soțul meu i-a adus deja un profesor de engleză. El nu e deloc încântat de asta și aș vrea să știu cum îl putem ajuta noi, ca părinți, să vrea să învețe o limbă străină, concret, engleza, dacă nu chiar două. Vă mulțumesc dumneavoastră și psihologului pentru sprijin!" – Lucia Rainea, 29 ani.
v v v
În primul rând, psihologul Suzana Dragoș (telefon cabinet: 0723/371487) atrage atenția că învățarea a două limbi străine în același timp nu afectează negativ educația copilului ci, dimpotrivă, are un impact pozitiv asupra dezvoltării psihice a acestuia.
La fel de adevărat este că și atunci când copilul nu vorbește o a doua limbă, numai auzul unor cuvinte într-o altă limbă își va pune amprenta asupra dezvoltării sale lingviste ulterioare și, indiscutabil, îi va aduce un avantaj educațional. Asta, întrucât prin contactul cu o altă limbă sau cultură, copilul va putea înțelege oamenii din afara culturii lui materne.

Ce trebuie să facă părinții
l Faceți totul pentru a păstra cât mai mult contactul copilului cu limba străină respectivă și prin intermediul televizorului, casetelor video și audio. Mai mult decât atât, însăși joaca împreună cu copiii constituie o modalitate plăcută pentru copil de a se familiariza cu o limbă străină.
l Învățați un cântecel într-o limbă străină pe care să-l cântați copilului seara la culcare sau măcar să faceți un efort de a-i citi câte ceva în limba respectivă.
l Foarte bine ar fi să aveți la îndemână un dicționar și să învățați câteva cuvinte noi zilnic, măcar dumneavoastră, părinții, dacă nu este posibil ca și copilul să facă acest lucru.
l Dacă aveți posibilitatea, angajați o baby-sitter care vorbește o limbă străină sau faceți schimb de câteva ore pe zi cu o mamă care vorbește altă limbă, situație în care ambele familii ar fi în câștig.
l O bună alternativă o reprezintă grădinițele sau creșele bilingve sau pur și simplu urmarea unui curs de învățare a unei limbi străine de către părinți.
l Dacă ați reușit să susțineți copilul în învățarea unei limbi străine, abțineți-vă să-l supuneți unei învățări forțate. Copilul va învăța cu plăcere dacă procesul de însușire a limbii străine va fi asociat cu jocul.
l Pentru ca micuțul să nu-și piardă interesul pentru limba respectivă, ideal ar fi ca unul dintre părinți să-i vorbească micuțului într-o limbă, iar celălalt părinte în altă limbă, încercând să nu interfereze cele două limbi într-o conversație. Deci, conversația se va purta într-o singură limbă, pentru a evita confuziile.
l Atunci când un copil este așezat în fața televizorului și vede o casetă video în engleză sau ascultă toată ziua doar limba engleză, el nu va vorbi și nici nu va înțelege această limbă de unul singur. Totuși, este posibil ca acest contact pasiv cu o limbă străină să-l stimuleze și să-i crească disponibilitatea pentru a învăța engleza acum sau mai târziu.
l În situația în care copilul refuză să vorbească cu dumneavoastră, părinții, o limbă străină, nu insistați prea mult, întrucât progresele nu vor apărea. De aceea, bine ar fi să găsiți cele mai atractive metode de învățare pentru copilul dumneavoastră, încurajându-l să pună întrebări când îi citiți o poveste sau când vă jucați cu el, lăsându-l să-și manifeste cu voce tare emoțiile, părerile etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Noiembrie 2009
Stire din Cetățenești : Tată doar cu numele…
Pagina a fost generata in 0.3758 secunde