Ce boală gravă poate transmite papagalul

5118
Ce boală gravă poate transmite papagalul - ceboalatransmpapag-1395760529.jpg

Articole de la același autor

"Niciodată nu m-am gândit că o pasăre așa delicată și frumoasă ca papagalul poate face o boală gravă, care se ia la om. Mă refer la ornitoză. Rog medicul veterinar să mă lumineze dacă e chiar așa de periculoasă ornitoza asta și ce risc e pentru oameni. Vă mulțumesc, Valeriu Nicolae".
v v v
Din păcate, medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu confirmă că prezența unui peruș într-o locuință poate fi un mare pericol pentru sănătatea celor din familie, a vizitatorilor, dacă pasărea s-a îmbolnăvit de ornitoză, iar lucrurile sunt trecute cu vederea de cei din jur.
Dar ce este ornitoza? Este vorba despre o boală cu evoluție foarte gravă, de multe ori mortală, denumită și "febra papagalilor", transmisă de bacteria "Chlamydia psittaci". De precizat că această bacterie de temut se transmite prin secrețiile și materiile fecale eliminate de păsările infestate. Este adevărat că antibioticele scad virulența bolii, însă pentru a nu se complica lucrurile, oamenii trebuie să-și dea seama din timp că papagalul s-a îmbolnăvit. Iar semnele care arată îmbolnăvirea sunt, în majoritatea cazurilor, următoarele: pierdere în greutate, diaree, strănut, scurgeri purulente din nări, conjunctivită, penaj zbârlit, stare generală de apatie. Mai rău este că există și situații când simptomele sunt neobservabile, iar în astfel de cazuri, pericolul este și mai mare pentru oameni.
Important! Având în vedere că ornitoza are o perioadă de incubație foarte lungă, de până la opt-zece luni, pentru prevenirea ei, medicul precizează că este extrem de necesar ca regulile de igienă specifice îngrijirii perușilor să fie respectate ca la carte. Iar când stăpânii au suspiciuni de boală, să izoleze imediat pasărea și să se adreseze unui specialist veterinar, dar și medicului de familie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Cum trebuie să fie colivia papagalilor
Vineri, 06 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum să ai grijă de un papagal
Pagina a fost generata in 1.4365 secunde