Învață papagalul să vorbească, nu e greu!

516
Învață papagalul să vorbească, nu e greu! - papagal1338414264-1360275429.jpg
"Am primit cadou un papagal, de Crăciun, știa ceva cuvinte. Parcă ar fi supărat pe stăpânii lui că l-au dat, i-a cam pierit graiul. Aș vrea să-l fac să vorbească din nou, poate mă ajută medicul veterinar cu niște sfaturi!" (Ioana Manole).

Doamnă Manole, unul dintre secrete este să înveți papagalul să vorbească de la vârstă fragedă, căci va fi mult mai ușor. Însă, medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu ne-a spus că s-au înregistrat destule cazuri când chiar și papagali cu vârsta de zece ani au început să vorbească. Dacă ai însă un papagal pe care l-ai învățat să vorbească, el va vorbi continuu, chiar dacă, la un moment dat, i se va aduce o pereche. De asemenea, va învăța ușor și cuvinte noi. 

Este însă esențial să-l înveți cuvinte noi doar când vei observa că papagalul nu se teme de tine când te apropii de colivie. Oricum, conversația este baza învățării, iar repetiția și frecvența crescută a unor expresii folosite în apropierea papagalilor pot duce, în timp (de la câteva săptămâni, la câteva luni) la performanța acestora de a vorbi. Cu toate că orice papagal se naște cu capacitatea asta, există diferențe între ei, în sensul că unii pot învăța mai repede sau mai multe cuvinte, totul depinde de… antrenor. Atenție, pentru reușita acestui demers trebuie să aveți în vedere că papagalul este o pasăre sensibilă, care se stresează foarte ușor. De aceea, ar fi de preferat ca un singur membru al familiei să-și asume sarcina de a stimula vorbirea papagalului, căci astfel se va suda legătura dintre pasăre și antrenor. 

Interesant este că, de-a lungul anilor, au fost cazuri de recorduri în materie, existând papagali capabili să rostească până la două mii de cuvinte. Lăsând însă la o parte această capacitate, papagalii adoră să imite nu doar cuvinte, ci și tonalități sau asocieri de cuvinte pe care le aud. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Papagalul nu răspunde la comenzi
Pagina a fost generata in 0.3209 secunde