Nu vă puneți cu cei de la… control!

212
"Este posibil ca dacă tu, un simplu angajat, refuzi să colaborezi cu un inspector de muncă pentru că lipsesc șefii, firma să fie amendată cu 5.000 de lei? Recunosc, am cam vrut să-i pun la punct, au venit pentru a doua oară, dar nici chiar așa!" (G. Grigore).

Legislația este clară, împiedicarea inspectorilor muncii de a realiza controlul sau cercetarea evenimentelor de către conducătorul unității, reprezentantul legal, un angajat ori o altă persoană aflată în locațiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei găsite la locul de muncă de a completa fișa de identificare sau de a da informații despre evenimentul cercetat se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000. Potrivit specialistei în probleme de muncă, Manuela Marcu, aceleași amenzi contravenționale sunt prevăzute și în situațiile în care angajatorii nu îndeplinesc dispozițiile inspectorilor de muncă, respectiv nu pun la dispoziția inspectorilor de muncă, la termenele stabilite de aceștia, documentele și informațiile solicitate, necesare controlului ori cercetării evenimentelor. 

Important!

De asemenea, potrivit Legii nr. 51/2012 privind modificarea și completarea Legii nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, inspectorii de muncă beneficiază de dreptul de a identifica persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului și să impună completarea fișei de identificare. De asemenea, au dreptul să ia declarații scrise salariaților, angajatorilor, precum și altor persoane care pot da informații cu privire la obiectul controlului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Doi români au fost răpiți în India!
Pagina a fost generata in 2.1073 secunde