Ce este cetățenia europeană

163
Ce este cetățenia europeană - ue1351547751-1361830848.jpg
Fiecare cetățean al unei țări din UE este și cetățean al Uniunii. Pe lângă drepturile de care beneficiază la nivel național, mai are și alte drepturi garantate de tratatele UE și de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Cetățenia le oferă tuturor dreptul de a trăi, a munci, a călători și a face cumpărături în oricare din cele 27 de state membre, ca și când s-ar afla în propria țară. De aceea este foarte importantă cunoașterea acestor drepturi. 

Apărarea drepturilor cetățenilor. Indiscutabil, creșterea gradului de conștientizare face parte din strategia Comisiei de apărare a drepturilor cetățenești în toată Uniunea, pe lângă aplicarea mai eficientă și simplificarea modalităților de punere în practică. Un raport asupra cetățeniei a identificat principalele obstacole cu care se confruntă oamenii când încearcă să își exercite drepturile și 25 de măsuri prin care UE ar putea să le înlăture. Multe dintre aceste măsuri au fost luate deja. Este vorba despre consolidarea dreptului de a beneficia de protecție consulară în străinătate sau de modalitățile de soluționare, la nivel transfrontalier, a problemelor legate de impozitul pe succesiune.

Important! Numai cunoscându-ne din timp drepturile de cetățeni europeni putem profita mai bine de avantajele oferite de acest statut, cum ar fi posibilitatea de a trăi și munci în altă țară a Uniunii. Din păcate, multe persoane nu își cunosc îndeajuns drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni, ceea ce le împiedică să și le exercite efectiv. Rezultatele unui sondaj realizat recent arată că doar 43% din cei chestionați cunoșteau semnificația sintagmei "cetățean al Uniunii Europene", în timp ce aproape jumătate considerau că "nu sunt bine informați" în legătură cu drepturile lor. Or, prin Programul "Europa pentru cetățeni", UE dorește să îi facă mai conștienți de drepturile pe care le au și să dezvolte sentimentul identității europene. Actualul program, cu durata de 7 ani, se încheie în 2013.

Că lucrurile sunt tratate cu maximă seriozitate o arată și faptul că pentru

următoarea rundă de finanțare, până în 2020, Comisia propune orientarea bugetului său de 228 de milioane de euro către promovarea unei mai bune înțelegeri a UE, a valorilor, istoriei și culturii sale comune.

Tototdată, fondurile îi vor ajuta pe cetățeni să se implice în activități civice, prin participarea la dezbateri și discuții pe tema impactului pe care deciziile UE le au asupra vieții lor cotidiene. Un exemplu îl constituie sprijinul oferit, prin acest program, proiectelor de înfrățire a orașelor. În acest fel se finanțează întărirea relațiilor dintre municipalități, efectele fiind benefice pentru cei implicați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 26 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Cum să ai un ten curat ca lacrima
Marţi, 26 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Cum obții avizul de tăiere a unui pom
Pagina a fost generata in 1.5016 secunde