Ce gătim astăzi

331
Ce gătim astăzi - images-1362608736.jpg
Midii cu usturoi. Ingrediente: 450-500 g carne de midii (1 kg dacă sunt cu cochilie), 5 linguri ulei de măsline de bună calitate, 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat, 3 căței de usturoi, 3 linguri zeamă de lămâie, sare, piper proaspăt măcinat. Preparare: Spălați și frecați bine cochilia midiilor. Aruncați midiile care nu mișcă. Curățați și tocați usturoiul. Tocați pătrunjelul. Încălziți uleiul la foc moale. Sotați usturoiul la foc foarte mic, pentru a-și elibera aroma dar fără să-și schimbe culoarea. Adăugați midiile și zeama de lămâie. Acoperiți si mai lăsați pe foc, scuturând tigaia din când în când, pentru alte 5 minute (10 dacă sunt cu cochilie.) Asezonați cu sare, piper și pătrunjel. 

Pilaf uzbec. Ingrediente: 1,8 kg carne de oaie sau miel (fără os), 150 ml grăsime de oaie (sau ulei), 3 cepe, 5 morcovi, 4 căpățâni de usturoi (nu e o greșeală!), 3 căni de orez, 4 foi dafin, o lingură păstăi de cardamom, o lingură rasă enibahar măcinat, o linguriță sofran sau tumeric, 2 linguri chimion măcinat, 2 linguri coriandru măcinat, sare după gust, o lingură piper măcinat. Preparare: Dacă aveți seu de oaie, tăiați-l bucăți și puneți-l la topit pentru a obține grăsimea pe care ulterior o veți folosi la gătit. Curățați ceapa și tăiaiați-o peștișori. Desfaceți ceapa cu mâna pentru a separa ceapa. Curățați morcovii și tăiați-i julienne. Tăiați carnea cubulețe. Spălați orezul în mai multe ape reci, până obțineți o apă limpede. Încingeți grăsimea sau uleiul într-o cratiță adâncă. Adăugați ceapa și prăjiți-o la foc mic până când se prăjește (cam 4-5 minute), fără să o ardeți. Scoateți ceapa cu o spumieră și păstrați-o. Adăugați carnea și rumeniți-o. După ce scade zeama de pe carne, adăugați coriandrul, chimionul, enibaharul, șofranul sau curcuma, cardamomul, foile de dafin și rumeniți-le 30 de secunde cu carnea. Adăugați morcovul, căpățânile de usturoi întregi și 2 căni de apă, acoperiți și lăsați să fiarbă până când carnea e aproape pătrunsă (cam 30 de minute). Adăugați 5 căni de apă, orezul și ceapa prăjită. Amestecați, acoperiți și fierbeți la foc mic, pe aragaz sau la cuptor, cam 10-12 minute (de când începe să fiarbă), amestecând foarte ușor, de câteva ori, pentru a aduce orezul de la fund la suprafață. Lăsați să se răcească acoperit 20 de minute, până când tot lichidul este absorbit. Se servește ca atare, fierbinte, cu salată.

Arici de ciocolată. Ingrediente: o felie blat de tort, nucă măcinată, 50 g unt, biscuiți dați pe răzătoare, o lingură ciocolată topită, esență de rom, vanilie (în funcție de preferință), câteva stafide, ciocolată topită pentru ornat, fulgi de ciocolată. Preparare: Blatul de tort se fărâmițează și se amestecă cu untul, nuca, biscuiții și esența de rom, frământându-se bine. Compoziția trebuie să fie destul de consistentă. Se modelează sub formă de arici, care se dau prin ciocolată și fulgi de ciocolată, iar pe post de… ochișori se pun două mărgeluțe comestibile. Se lasă la frigider să se întărească.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 07 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Vârsta de pensionare
Joi, 07 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Noi ce mai mâncăm?
Pagina a fost generata in 1.2827 secunde