Ce gătim astăzi

99
Cotlete de porc exotice. Ingrediente: cotlet de porc, câte porții atâtea bucăți, neapărat cu os; 6-7 mere mari, nu foarte dulci, 4 linguri de zahăr tos, o linguriță de scorțișoară, o jumătate linguriță de pudră de chilli (sau ardei iuți uscați și pisați mărunt), 50 g de unt, sucul de la o jumătate de lămâie. Marinarea cărnii: Cotletele de porc vor fi mult mai aromate dacă le lăsăm să stea la frigider în apă cu sare: într-un vas mai adânc așezăm cotletele, peste care turnăm apă rece și sare (o lingură de sare la 700 ml de apă). Mare atenție să nu exagerăm cu sarea, că altfel se duce pe apa sâmbetei felul principal. Aruncăm în apă și un pumn de cuișoare și câteva frunze de dafin, dacă avem prin casă. Acoperim vasul și-l dăm la rece să stea până suntem gata de gătit, dar nu mai mult de 24 de ore. În acest timp, soluția de saramură va pătrunde în fibra cărnii și o va face mai suculentă și mai aromată. Sosul de mere: Pentru sosul de mere procedăm după cum urmează: curățăm merele de coajă și le tăiem în cubulețe mici. Le așezăm într-o crăticioară și turnăm peste ele sucul de lămâie și apă rece, atât cât să le acopere. Le înăbușim la foc mic până când apa scade de tot și merele se înmoaie. Adăugăm scorțișoara și praful de chili și amestecăm bine. Adăugăm untul și amestecăm până se topește, merele căpătând astfel o compoziție cremoasă. Se păstrează neapărat la cald până în momentul servirii. Pregătirea cotletelor: Cea mai comodă modalitate de a le găti este următoarea: le scoatem din apa în care au stat și le uscăm bine te tot cu prosoape de hârtie, le ungem cu ulei de măsline, le așezonăm cu piper (fără sare, au destulă dacă ați respectat proporția indicată), le așezăm într-o tavă având grijă să nu se suprapună și le băgăm la cuptorul încins la 180 de grade. În circa 45 - 60 de minute sunt gata. Când avem cotletele gata le așezăm frumos pe farfurie, ornate cu sosul de mere. Ca și garnitură se pot folosi cartofi la cuptor cu rozmarin (combinația câștigătoare de fiecare dată), dar se pot folosi piure de cartofi, legume sote sau orez. Recomandare: Sosul de mere poate fi preparat cu o zi înainte, dar fără sa adăugam untul; în momentul servirii încălzim ușor pe aragaz sosul și adăugăm untul atunci.

Halviță cu miere. Ingrediente: 5 albușuri, 400 g de zahăr, 300 g nuci, 300 g miere, 20 ml zeamă de lămâie, un pachețel zahăr vanilat, un pachet cu foi pentru prăjituri. Mod de preparare: Curățați nucile și puneți-le pentru zece minute într-o tavă în cuptorul fierbinte, dar fără foc. Amestecați-le de două-trei ori și când sunt fierbinți, frecați miezul de nucă între palme, pentru ca să se curețe de cojile uscate. Într-un vas smălțuit puneți albușurile bătute spumă tare, adăugând zahărul și zeama de lămâie. Continuați să bateți amestecul cu telul, păstrând vasul pe plita fiebinte, pe flacără mică, peste care ați pus o placă metalică. Atunci când spuma se ține în tel, fără să mai cadă, este gata. Între timp, puneți pe foc mic mierea să se încălzească și turnați-o peste albuș, dar bateți tare amestecul cu telul zece minute. Compoziția se umflă ca o spumă moale, pentru că mierea subțiază albușul, ce se va întinde ca o coardă. Când spuma își păstrează forma, luați vasul de pe foc și puneți zahărul vanilat și nucile. Compoziția se întinde în strat de doi centimetri, cât este caldă, pe o foaie, deasupra puneți o altă foaie și presați ușor cu palma. După două-trei zile, tăiați halvița în romburi sau în pătrate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 10 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Miercuri, 09 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce boli ascunde oboseala
Miercuri, 09 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 2.3746 secunde