Ce gătim pentru masa de Crăciun

419
Piftie de porc. Porții: aproximativ 8-10. Timp de preparare: 4 ore. Ingrediente un ciolan de porc proaspăt, cu tot cu șorici, 6 picioare de porc (partea de la ultima articulație în jos), 2 cepe mari, 3 morcovi, 3 foi de dafin, o căpățână de usturoi, piper boabe, sare.


Preparare: Pârliți bine partea cu șorici a picioarelor și ciolanului. Puneți carnea la fiert într-o oală cu aproximativ 8 litri de apă rece.Fierbeți la foc mic, spumând des, pentru a păstra supa clară, timp de aproximativ 2-2,5  ore, până când carnea se desprinde de pe os. Lăsați la rece până a doua zi. Puteți face piftia și într-o singură zi, cu condiția să o degresați în timpul fierberii. În unele gospodării grăsimea de la suprafață se înlătură doar înaintea servirii. Luați untura de la suprafață cu o lingură. Puneți din nou la fiert la foc mic. Adăugați ceapa spălată dar cu tot cu coajă  ð–,)ð– să dea o culoare plăcută aspicului  ð–,)ð– morcovii curățați, foile de dafin și boabele de piper și mai fierbeți aproximativ 45 de minute. Curățați și pisați usturoiul și adăugați-l în supă. Scoateți carnea cu o spumieră și lăsați-o la răcit. Strecurați supa și sărați-o ușor. Desfaceți carnea și aranjați-o în vase mici pentru porții individuale sau în unele mari. Turnați aspicul peste.Păstrați la rece până în momentul servirii. Piftia se servește rece, direct din vasul în care a fost montată sau răsturnată, presărată cu boia de ardei, sare și piper. E ideală alături de hrean cu smântână și oțet.

Friptură de porc cu rozmarin. Ingrediente: 1,5 kg ceafă de porc fără os, 2 -3 crenguțe de rozmarin, 8 căței de usturoi, 6 linguri ulei de măsline, 300 ml vin alb sec, sare de mare, piper proaspăt măcinat. Preparare: Încăziți cuptorul la 175 de grade. Pregătiți friptura pentru o frigere uniformă și formă frumoasă: legați carnea cu sfoară de cânepă; o dată pe lungime și de 4-5 ori pe lățime, la distanțe egale, pentru a obține o piesă de carne rotundă, asemănătoare unui salam. Introduceți tulpinile de rozmarin, pe sub sfori, pe lungime. Ungeți carnea cu ulei de măsline și asezonați-o cu sare și piper. Incingeți restul de ulei într-o tigaie și rumeniți cățeii de usturoi, întregi, fără să-i ardeți. Scoateți usturoiul și transferați-l într-o tavă. Frigeți la foc iute bucata de carnea pe toate părțile până capătă o culoare frumoasă, de carne friptă. Transferați carnea în tava cu usturoiul. Adăugați vinul sec și o cană de apă. Introduceți friptura la cuptor pentru aproximativ 2 ore până când se pătrunde bine. Adăugați apă dacă licidul scade. Scoateți carnea din tavă și lăsați-o să se răcorească acoperită cu o folie de aluminiu timp de 15-20 de minute înainte de servire. Îndepărtați sforile și feliați friptura.Serviți friptura cu salate și garnitură de cartofi cu rozmarin. Friptura se poate servi și rece, ideal în sandvișuri.

Tort rapid. Ingrediente pentru blat: 150 g biscuiți digestive, 50 g de unt nesărat, 2 linguri de Nutella. Ingrediente pentru perele fierte:2 pere mari, 50 g zahăr, 100 mililitri apă, un baton de vanilie. Ingrediente pentru cremă: 300 g cremă de brânză, 125 g zahăr, 550 mililitri smântână grasă, 3 linguri rom, 6-7 biscuiți mărunțiți, o

ciocolată albă. Ingrediente decor: ciocolată, răzuită mare,zahăr praf. Preparare: Pentru a prepara blatul se mixează biscuiții în robot, după care se amestecă cu untul și Nutella topite împreună la microunde. Se presează amestecul într-o formă pentru tort, cu pereții detașabili și se lasă la frigider până prepari crema. Pentru a pregăti perele pentru cremă se pune apa cu zahărul la fiert și se adaugă semințele din batonul de vanilie. Perele se curăță de coajă, se feliază și se lasă 3 minute la fiert în siropul de zahăr. Apoi se scurg și se lasă la răcit. Pentru a face crema pentru tort se amestecă cu mixerul crema de brânză, smântâna și zahărul. Apoi se adaugă romul, biscuiții mărunțiți și perele fierte. Apoi se adaugă ciocolata albă topită și se toarnă amestecul peste blatul din biscuiți. Tortul se lasă la frigider câteva ore, după care se ornează cu ciocolată și zahăr praf.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 17 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar religios
Pagina a fost generata in 2.9794 secunde