Ce riscați dacă semnați "ca primarul"?

1039
Ce riscați dacă semnați
N-a știut că trebuie să semneze fiecare filă din contractul de închiriere, iar acum suportă consecințele. 

În general, victimele escrocheriilor (din ce în ce mai multe și datorită ingeniozității celor care le pun la cale, dar și a crizei), sunt incluși în categoria credulilor. În plus, am avut ocazia să aflu din gura unor notari și avocați că persoanelor credule li se adaugă și cele nerăbdătoare, care, deși conștientizează cât de importante sunt tranzacțiile pe care le fac și documentele pe care le semnează, pur și simplu nu au răbdare să citească atent, filă cu filă, de la cap la coadă, documentele redactate, mulțumindu-se doar să le semneze. "Unii spun că oricum nu se pricep la termenii juridici, așa că nu are niciun rost să se obosească, trecând direct la semnătură. Și dacă un client îmi este prieten, eu una îl oblig să citească integral textul, iar unde nu înțelege, să-mi ceară explicații. Am avut situații când au semnat actele, apoi au venit să se plângă că nu știu ce li se pare în neregulă. De-atunci am o angajată care urmărește atent acest lucru și tot mai sunt unii care merg pe mâna noastră și semnează… ca primarul"-ne-a spus notarul Anca Mihai. Vasta experiență profesională o obligă să le recomande tuturor ca atunci când semnează un document, oricât de neînsemnat li s-ar părea, să citească fiecare cuvânt și să ceară ei înșiși să semneze fiecare filă în parte, dacă nu li se solicită acest lucru de cei care întocmesc documentația. E mult mai ușor să vă sacrificați o oră-două, decât să vă tocați apoi, ani de zile, nervii prin sălile de judecată, pentru a încerca să convingeți (pentru că dovezile nu prea există în astfel de situații) că ați semnat… ca primarul.

"Una am negociat, alta am semnat!"

Cu toate că escrocii de meserie sunt foarte atenți la detalii și nu lasă nimic la voia întâmplării, aproape că nu este zi în care să nu aflăm de reținerea capilor a tot felul de rețele de infractori arestați pentru tentative de înșelăciune, tot felul de falsuri în înscrisuri sub sem-nătură privată, fals în declarații etc. etc. Înainte de a-și reproșa propria credulitate, cititoarea noastră, Cornelia Daniel, după ce s-a lăsat "fraierită" de astfel de persoane, dorește să atragă atenția că escrocii, mari maeștri ai prefăcătoriei, pot fi puși la punct dacă semnarea unor documente s-ar face în deplină cunoștință de cauză: "E de necrezut cum mint unii oameni privindu-te fix în ochi. După ce a murit soțul meu, n-am putut să duc afacerea mai departe și m-am hotărât să închiriez spațiul pe termen lung, la o firmă. O colegă de serviciu îl cunoaște pe patron, am mers pe încredere, ne-am înțeles la preț, iar el s-a ocupat de contract. De fiecare dacă când m-am dus să-l semnez, juristul lui lipsea din firmă. La un moment dat, cineva din compartimentul juridic mi-a spus că pot să semnez eu contractul, iar după ce o să-l semneze cei de la firmă o să mă anunțe să-mi iau hârtiile. Așa am și făcut, numai că eu am luat contractul, pe care îl citisem cu atenție atunci când l-am semnat, fără să mă mai uit pe el. Abia când mi-a dat prima chirie am observat că am fost escrocată: în contract, pe fila a doua, în loc de 1500 Euro chirie pe lună erau trecuți 1000 de Euro. Tot eu sunt cea acuzată că nu-mi recunosc semnătura mea și sunt și amenințată cu poliția, dacă mai fac scandal. Juridic, mai pot să rezolv cumva ceva?".

Două posibilități

O situație atât de delicată nu ar fi fost posibilă dacă acel contract ar fi fost semnat de ambele părți pe fiecare filă în parte, ne-a explicat consilierul juridic Carmen Gigică. Totuși, pentru rezolvarea acestei situații ar exista două alternative: prima poate fi o nouă rundă de negocieri cu chiriașul, căruia să i se solicite mărirea cuantumului chiriei până la nivelul stabilit la data primei negocieri. Iar a doua posibilitate constă în notificarea acestuia în vederea eliberării de îndată a spațiului.

Dacă nu veți reuși să ajungeți la un compromis și nici nu sunteți dispusă la ideea menținerii chiriei care figurează acum în contract, puteți solicita rezilierea contractului în instanță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7113 secunde