Veterinarul pe recepție

Epilepsia canină

237

Articole de la același autor

"Eu știu că epilepsia este o boală a oamenilor, nu a câinilor. Mi-ar fi de folos dacă medicul veterinar îmi explică și mie care sunt semnele de epilepsie la câini și cât de gravă e boala asta. Vă mulțumesc!" (Lucia Micu).

Așa este, doamnă Micu, epilepsia este o boală care atacă nu doar organismul uman, ci îi poate afecta și pe câini. Potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, această boală canină este o tulburare neurologică, marcată de mișcări necontrolate ale mușchilor. Practic, acest tip de crize se manifestă printr-un tremur în orice parte a corpului, care durează câteva minute. Chiar dacă e vorba despre niște crize bruște, acestea se tot repetă, având drept consecințe dereglarea activității musculare, senzoriale. Cât privește pierderea cunoștinței, nu se întâmplă întotdeauna. Din păcate, epilepsia este destul de întâlnită la câini și afectează cu precădere anumite rase. Majoritatea crizelor au o durată scurtă (în general, între unul și trei minute). Cât privește crizele cu durata între cinci și zece minute, acestea sunt mai rare, dar și mai severe. Când o criză durează însă mai mult de un sfert de oră, deja se impune urgent intervenția medicală. 

Simptome 

Din fericire, dacă se poate spune asta, animalul nu simte durere în timpul crizelor, dar va avea o stare de confuzie și dezorientare. De aceea se recomandă să stea întins, iar oamenii să nu se agite în jurul lui. Referitor la simptome, acestea sunt tremur, imposibilitatea de a recunoaște stăpânii, urinare involuntară, alergare în cerc, salivație excesivă, corp rigid, paralizie temporară (câteva minute). 

Este bine să știți și care sunt factorii de risc: viermii intestinali (tenia, toxoplasmoza etc); alimentația bogată în conservanți și coloranți, dar și insuficiența renală. Medicul recomandă ca la cele mai mici semne ale epilepsiei, câinele să fie dus la un veterinar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 August 2012
Stire din Cetățenești : Pot să cresc iepuri pe balcon?
Miercuri, 20 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Terorizată  de mirosul câinelui
Pagina a fost generata in 0.4888 secunde