Veterinarul pe recepție

De ce este important carnetul de sănătate al animalului de casă?

334
De ce este important carnetul de sănătate al animalului de casă? - caine-1337648105.jpg
Nu doar important, ci mai degrabă esențial pentru stăpân este con-siderat carnetul de sănătate al animalului de casă. Astfel, medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu atrage atenția că, în cazul unor litigii, carnetul de sănătate sau pașaportul constituie cel mai bun mijloc de identificare a animalului și a manevrelor medicale de care a avut parte. De exemplu, mușcătura unui câine a cărui vaccinare antirabică nu poate fi dovedită de proprietarul câinelui prin carnetul de sănătate atrage după sine răspunderea acestuia în fața legii.

Important de avut în vedere!
Stimate domnule Mihai Luca, carnetul de sănătate este documentul care ar trebui să însoțească animalul pe toată durata vieții sale, acesta constituind dovada medicală a tuturor măsurilor de profilaxie pe care dumneavoastră, ca stăpân, trebuie să le aveți în vedere. Mai nou, carnetul de sănătate poate fi înlocuit cu pașaportul pentru animalele de companie, un alt document-standard al Uniunii Europene, pe baza căruia se acordă și dreptul la transportul intracomunitar al animalelor.

Protector în fața legii
De departe, cel mai mare avantaj al carnetului de sănătate este faptul că reprezintă dovada vaccinării antirabice a câinilor, pisicilor, dihorilor. Mai mult, întrucât conține și datele proprietarului, cât și ale animalului, documentul poate fi de real ajutor în cazul pierderii. Și nu în ultimul rând, în carnetul de sănătate apar și însemnări privind alergiile animalului, data eventualelor intervenții chirurgicale, bolile cronice de care suferă animalul etc.
Atenție, însemnările în carnet se fac numai de către un medic autorizat, pe bază de semnătură și parafă, specialistul fiind și răspunzător pentru toate înscrisurile (deparazitare, vaccinare, microcipare, etc).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2472 secunde