CE SPUNE LEGEA

306
"Vă rog din suflet, aș vrea să știu cum se poate cere legal la o instanță alt judecător care să judece un dosar?" - Elena, din Constanța.
v v v
Potrivit legii, judecătorul poate fi recuzat atunci când el, soțul său, ascendenții ori descendenții lor au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soț, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părți l când el este soț, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părți sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soțului uneia din aceste persoane l când soțul în viață și nedespărțit este rudă sau afin al uneia din părți până la al patrulea grad inclusiv, sau dacă, fiind decedat ori despărțit, au rămas copii l dacă el, soțul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanța unde una din părți este judecător l dacă între aceleași persoane și una din părți a fost o judecată penală în timp de cinci ani înaintea recuzării l dacă este tutore sau curator al uneia dintre părți l dacă și-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă l dacă a primit de la una din părți daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri l dacă este vrăjmășie între el, soțul sau una din rudele sale până la al patrulea grad inclusiv și una din părți, soții sau rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv.

Procedura de recuzare
Propunerea de recuzare se va face verbal sau în scris pentru fiecare judecător în parte și înainte de începerea oricărei dezbateri. Când motivele de recuzare s-au ivit după începerea dezbaterilor, partea va trebui să propună recuzarea de îndată ce acestea îi sunt cunoscute. Judecătorul împotriva căruia e propusă recuzarea poate declara că se abține.
Recuzarea judecătorului se hotărăște de instanța respectivă, în alcătuirea căreia nu poate să intre cel recuzat. În cazul când din pricina recuzării nu se poate alcătui completul de judecată, precum și în cazul când recuzarea privește pe toți judecătorii unei instanțe, aceasta se judecă de instanța la care se îndreaptă calea de atac respectivă. Recuzarea tuturor membrilor unei secții a Curții Supreme de Justiție se judecă de o altă secție a Curții Supreme de Justiție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
Stire din Cetățenești : Zâmbiți, vă rog! E pe gratis!
Pagina a fost generata in 1.6042 secunde