Ce trebuie musai să conțină fișa postului salariatului?

1266
"Ni se cer, mai nou, tot felul de performanțe profesionale, care nu sunt trecute în fișa postului. Ce să treci în fișa postului, dacă nu aceste cerințe care-ți taie tot elanul? Probabil, ca să lovească tot în angajat, să fii dat afară oricând, nu văd alt motiv!" (Magda Andrei).

v v v

Potrivit expertului în pro-bleme de muncă, Manuela Marcu, fișa postului an-gajatului presupune, în principal, enumerarea tuturor sarcinilor care-i revin, fiind, practic, o concretizare a obligațiilor principale pe care salariatul și le asumă în momentul în care semnează contractul individual de muncă (CIM). Tocmai de aceea trebuie să fie în-tocmită de către fiecare angajator pentru posturile din structura organizatorică, în raport cu nevoile sale, dar și cu respectarea prevederilor legale.

Elemente-cheie

Înainte de a semna acest document extrem de important, salariatul trebuie să știe că fișa postului trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele elemente: denu-mirea postului; obiectivele postului; nivelul ierarhic; superiorul direct; relațiile organizatorice; sarcinile-cheie; autoritatea acordată, marja de autonomie, limitele de competență; resursele disponibile; principalele ce-rințe (pregătire, experiență, aptitudini, atitudini etc.). Cu toate că majoritatea firmelor mari și mijlocii au descrieri de post scrise, acestea nu reprezintă decât un punct de plecare, deoarece descrierile de post nu au caracter permanent, ci trebuie să fie reexaminate și actualizate ori de câte ori se constată că au intervenit schimbări impor-tante în conținutul muncii, la nivelul postului sau în cadrul organizației. Or, toate aceste actualizări duc la acumularea de nemulțumiri în rândul angajaților.

Referitor la criteriile de performanță, acestea sunt apanajul noului Cod al Muncii, nu sunt cuprinse în fișa postului, ci în contractul individual de muncă, prin act adițional (dacă nu există deja sau dacă se modifică).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului  supărat
Pagina a fost generata in 0.2648 secunde