Cine dă acceptul pentru dărâmarea unui zid, primăria sau asociația?

478
1
Este întrebarea pe care ne-a adresat-o Alexandra Mitică, care s-a mutat într-un apartament mai vechi și dorește să-l modernizeze cât mai repede.

Înainte de a informa asociația de pro-prietari despre intenția dumneavoastră sau de a solicita autorizațiile necesare din partea primăriei, arhitectul Oana Nastireanu vă recomandă să vă interesați dacă peretele pe care doriți să-l desființați afectează structura de rezistență a clădirii. Abia după ce știți precis că nu-l afectează, va trebui să vă ocupați de obținerea autorizației. În astfel de situații, este nevoie de certificat de urbanism. Pentru a intra în posesia lui, va trebui să vă adresați Serviciului de Urbanism din cadrul primăriei în raza căruia se află imobilul, cu o cerere tip, două planuri cadastrale, o copie după actul de proprietate și după schița apartamentului și un certificat de atestare fiscală în original. Cât privește cuantumul taxei, acesta se stabilește în funcție de suprafață. Apoi, cu o altă cerere-tip, veți solicita autorizația de desființare a peretelui. 

Asociația nu poate fi ocolită

În astfel de situații se cere și aprobarea Asociației de proprietari a blocului. De asemenea, mai este necesară o declarație eliberată de notariat, din care să reiasă că imobilul nu a fost ipotecat sau înstrăinat. Cu autorizația de demolare a pereților și restul documentelor în buzunar, lucrările pot fi începute, cu condiția de a încheia cu o firmă de salubrizare un contract, pentru transportul molozului rezultat în urma renovării. Sunt, într-adevăr, destui pași de urmat, însă aceștia sunt foarte necesari pentru a vă asigura că lucrarea nu va afecta, în timp, rezistența blocului. 

Comentează știrea

Dupa mine,potopul
21 decembrie 2012
Doamna Alexandra Mitica,

Acum ati aflat ce spune arhitectul Oana Nastireanu. Arhitectul lu' peste "va RECOMANDA sa va INTERESATI daca......" Din experienta mea va spun sigur ca nu INTERESEAZA pe nimeni demolarea unui perete de rezistenta,cu atat mai mult pe primar.Cand va veni cutremurul cel mare ,primarul va spune ca a fost un cutremur INTERESANT si pagubele,fisurile in zidurile vecinilor,sau numarul victimelor sunt deosebit de INTERESANTE.Nu are importanta cine isi asuma RASPUNDEREA sau cine PLATESTE eventualele pagube materiale rezultate prin demolarea unui perete. Important este ca primaria sa incaseze bani la buget din autorizatii si functionarul public sa-si incaseze taxa de protectie(ca sa-mi dati dreptate,mai cititi o data articolul). Asa spune legea,asa spune arhitecta INTERESANTA,asa facem noi.Daca vreti o aprobare de la asociatie,va RECOMAND sa va pregatiti o mica atentie.Cu o inghetata sau cu o acadica,"doamna" de la asociatie GARANTEAZA ca demolarea peretelui de rezistenta nu afecteaza structura.Un lucru va pot spune cu siguranta.Niciun inginer,niciun proiectant nu stie cu precizie ce se poate intampla.Si daca observati nici nu-si asuma o raspundere clara.Calculele facute de un inginer sunt aproximative si se bazeaza pe niste norme mai mult sau mai putin actualizate.Pana si in matematica sau in fizica se poate folosi cuvantul "aproximativ.Fara gluma,daca spui ca doi si cu doi fac aproximativ patru,nu gresesti cu nimic.Imi pare rau ca va spun dar sa stiti ca NATURA sau DUMNEZEU nu tine cont de ordonantele de urgenta.Daca este asa,va pot spune cu SIGURANTA ca APROXIMATIV demolarea peretilor nu afecteaza structura de rezistenta a blocului.

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 21 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : Ce gătim pentru sărbători
Pagina a fost generata in 1.89 secunde