Are împuternicitul drepturi egale cu titularul depozitului bancar?

50928
8
Are împuternicitul drepturi egale cu titularul depozitului bancar? - 20decfondbanca3-1356034992.jpg
Care este diferența între titular și cel desemnat de acesta ca împuternicit? Din moment ce au semnat amândoi pentru același depozit bancar, nu ar fi normal să poată efectua aceleași operațiuni în orice moment, fără acordul sau prezența celuilalt?

Sunt întrebări care frământă mai mulți cititori ai ziarului nostru, căci în momentul în care se discută despre bani, până și între membrii aceleiași familii se caută măsuri de siguranță, știut fiind că tentația banului este atât de mare, încât mulți oameni sunt capabili de multe sacrificii pe altarul ridicat în cinstea acestora: "Pentru că sunt bani din moștenirea mea, vreau să deschid un depozit pe numele meu, iar soțul să fie împuternicit. Nu se știe niciodată ce-ți oferă viața și n-aș vrea să mă trezesc cu contul gol, n-aș fi prima! Vreau să știu dinainte dacă împuternicitul poate să lichideze depozitul și unde se opresc drepturile lui?" – sunt dilemele unei cititoare a ziarului nostru, care mai dorește să știe dacă este obligată să desemneze un împuternicit sau dacă împuternicitul poate să fie minor?. "Poate împiedica banca per-soana cu clauză de împuternicire să facă retrageri din conturi dacă e vorba de o sumă prea mare? Pot fi numiți doi împuterniciți?" (Ana Dascăl). "Este obligat împuternicitul să anunțe banca dacă moare titularul sau poate bine mersi și după moartea lui să dispună cum dorește de acei bani, pe motiv că banii depuși au fost din venituri comune?" (Lumi-nița Spiridon). "Propun noului Guvern să convingă băncile să-și oblige clienții ca să treacă în contract un împuternicit, indiferent de situație. Altfel, sunt multe situații când o bancă poate bine mersi să se folosească de banii unui client decedat despre care familia habar n-are! Așa cum își iau măsuri pen-tru ele, băncile ar trebui să fie mai grijulii și cu clienții!" (Adi Solomon).

Împuternicitul nu poate lichida depozitul

Care este diferența dintre titular și împuternicit? Ca și definiție, titu-larul este clientul băncii care în-cheie un contract pentru deschi-derea unui cont și constituirea unui depozit, pe când împuternicitul este persoana fizică, atenție, majoră, desemnată de titular la clauza de împuternicire să efectueze operațiuni în numele său. Valabilitatea clauzei de împuternicire încetează la decesul titularului.

Potrivit informațiilor primite de la mai multe bănci, deși persoana împuternicită de titular poate să facă retrageri din contul respectiv când dorește, în ce sume dorește și în absența titularului, el nu are, sub niciun motiv, dreptul să lichideze acel depozit cât timp titularul este în viață.

Numai persoanele majore pot fi împuternicite

Dacă, de regulă, conturile au un singur titular, de clauza de împuternicire pot beneficia una sau chiar două persoane. Asta nu înseamnă că banca poate obliga titularul să desemneze un îm-puternicit! Nici vorbă, dacă asta îi este voința, titularul poate bine mersi să constituie un depozit bancar și să nu desemneze niciun împuternicit.

Decesul trebuie anunțat

Se mai întâmplă ca împuternicitul să nu informeze banca despre decesul titularului și să mai facă retrageri din cont, ceea ce nu înseamnă că procedează corect. Având în vedere că drepturile împuternicitului sunt valabile doar pe durata vieții titularului, decesul titularului trebuie anunțat băncii. Totul, din cauză că ulterior acestui moment, persoanele cu drept de dispoziție asupra sumelor din cont sunt moștenitorii legali și numai în baza certificatului de moștenitor sau a hotărârii judecătorești definitive și irevocabile.

Comentează știrea

Rodica
5 octombrie 2013
mostenire

Cum poate avea drepturi depline si imputernicitul? Se poate specifica la banca ? Mostenitorul primeste suma intreaga din depozitul bancar ,sau opreste si banca o "taxa"?

traian
30 noiembrie 2013
titulari

pot fi doi titular pe acelasi cont bancar?

traian
30 noiembrie 2013
titulari

pot fi doi titulari pe acelasi cont bancar?

ale
18 februarie 2014
de poate sa si bage mana!

De ce poaye sa si bahe mana!imputernicitu normal ttebuie sa actioneze doar cand sunt cazuri de deces ,acidente..etc...o nebunie curata!!!

dan
4 august 2014
imputernicitul

poate fi impuyernicit cineva daca nu e in tara, .doar cu copia de la buletin?

Anca rotaru
5 iulie 2017
B

Daca M-am casatorit cu sotul meu si miam schimbat numele de familie mai pot avea acces la cont sunt inputernicit

Ancar
5 iulie 2017
B

Sunt imputernicit cu numele de fata acum sunt trecuta pe numele lui

Simona
26 februarie 2023
Împuternicire

Dacă imputernicesc o persoana pe contul bancar ca si garantie de incredere sa își recupere banii împrumutați către mine cardul bancar va rămâne la mine?și după cât timp pot sa închei împuternicirea?

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Iulie 2012
Stire din Cetățenești : "Eu v-am făcut, eu vă omor!"
Pagina a fost generata in 0.2281 secunde