Cine plătește obligațiile apartamentelor nelocuite

1350
1
Cine plătește obligațiile apartamentelor nelocuite - 5septfond-1378389643.jpg

Articole de la același autor

Aveți în bloc apartamente în care nu mai stă nimeni de ani buni, ai căror proprietari n-au catadicsit să-și achite cotele de cheltuieli comune prevăzute de lege sau închiriază ilegal, acumulând astfel serioase restanțe?

Aflați în continuare cum pot fi ei depistați și obligați să plătească.

În Constanța, ca de altfel în multe alte localități din țară, există apartamente ai căror proprietari sunt plecați la muncă în străinătate sau care au făcut aceste achiziții imobiliare cu scopul de a le închiria, permanent sau doar în perioada sezonului estival, cu sau fără forme legale. Dacă proprietarii nu desem-nează pe cineva de încredere pentru a se achita de obligațiile de întreținere, se adună restanțe. Mai grav este că sunt situații când se sparge o țeavă taman în apartamentul celui plecat în străinătate și se inundă tot blocul. Sau când se face izolarea termică a blocului, fațada acestuia nu poate fi reabilitată în totalitate din cauză că nu pot fi contactați proprietarii. În plus, întrucât violarea de domiciliu este aspru sancționată de lege, conducerea asociației de proprietari, ca și locatarii, se află într-o situație limită. Pentru a nu intra în conflict cu legea, mai mulți locatari doresc să știe prin ce "metode legale" pot fi recuperate restanțele celor din apartamentele nelocuite și cum se pot remedia avariile dacă proprietarii sunt de negăsit.

Soluții există

Despre problemele create asociației și colocatarilor, în primul rând din cauza comportamentului necivilizat al unor chiriași, dar și a neplății întreținerii din apartamentele închiriate pe vară sau pe du-rată mai lungă, ni s-au tot plâns pre-ședinții unor asociații. Ei au reclamat și faptul că există proprietari care închiriază studenților, în perioada anului universitar, fără contract de închiriere, încasând și subvenția acordată de primărie, întrucât plafonul veniturilor le permite să se bucure de această facilitate. Că astfel de probleme sunt arhicunoscute ne-a confirmat și Marcel Dragu, șeful asociațiilor constănțene de proprietari, care a ținut să precizeze că la nivelul Federației Asociațiilor de Proprie-tari din România s-au stabilit reguli clare pentru rezolvarea chestiunilor mai sus reclamate, mai ales că unii proprietari nu fac nici măcar efortul de a lăsa un număr de telefon la conducerea asociației, pentru a fi găsiți în situații neprevăzute. Iată care sunt aceste soluții:

l Dacă se știe numele proprietarului, dar nu se cunoaște adresa lui, se va cere ajutorul secției de poliție din zona asociației, pentru aflarea domiciliului acestuia.

l Când se cunoaște și proprietarul, și adresa lui, atunci, după 90 de zile de neplată, va trebui să fie somat prin executor judecătoresc să își achite obligațiile.

l În situațiile în care primăria nu a primit informații că apartamentul este nelocuit, administratorul îi va aduce la cunoștință această situație, prezentându-se la Direcția fond locativ, inclusiv cu privire la plata sumelor restante la întreținere.

Moștenitorii își pasează obligațiile

Mai există și situații când mai mulți moștenitori au primit, la dezbaterea succesiunii, o cotă parte din apartament, apoi nu-și recunosc nici rolul, nici obligațiile de moștenitori ai apartamentului pentru a se fofila de la plata cheltuielilor comune. În astfel de situații, se va acționa împotriva acelei persoane care este văzută mai des la adresa locuinței în cauză.

Din păcate, în astfel de situații pot apărea și tentative de înstrăinare pe ascuns a apartamentelor cu restanțe.

"Pentru a se proteja, asociația de proprietari are dreptul, prin lege, să blocheze vânzarea-cumpărarea apartamentului cu probleme până la stingerea datoriilor" - conchide șeful UAP, subliniind că această acțiune se face prin instituirea unui privilegiu imobiliar la Biroul de Carte Funciară de la judecătoria locală.

Comentează știrea

cristian lucian
2 septembrie 2014
datorii apartament nelocuit

indrumati-ne va rog sa stim cum putem sa patrundem in locuinta unui proprietar care e de negasit de cativa ani si in locuinta caruia s-a produs o avarie la instalatia de apa si toti locatarii trebuia sa plateasca pierderile. Va multumesc, Cu respect, Cristian-Lucian

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6115 secunde