Cine poate cere pensie anticipată parțială

877
1
"Chiar așa, ni s-au dus toate drepturile? După noua lege este interzisă pensionarea anticipată parțială? La ce e pe piața muncii, asta ne mai lipsea!" (Lucia Domnica).

xxx

Stimată doamnă Domnica, este adevărat că în noua legislație a muncii au intervenit o serie de noutăți, însă ea nu interzice pensionarea anticipată parțială. Potrivit expertului în Resurse umane, ec. Manuela Marcu, Legea nr. 263/2011 privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la data de 01.01.2011, pensia anticipată parțială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu până la opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Este bine să știți că la stabilirea acestei categorii de pensii nu sunt luate în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare (stagiul militar obligatoriu, perioada studiilor superioare absolvite la zi, pensionarea de invaliditate, școala militară), însă aceste perioade se vor valorifica abia la trecerea la pensia pentru limită de vârstă.

De asemenea, spre deosebire de pensia pentru limită de vârstă, este interzis cumulul pensiei anticipate parțiale cu venituri obținute în calitatea de asigurat obligatoriu al sistemului unitar de pensii publice, cu mici excepții.

Comentează știrea

rex
23 noiembrie 2011
simbioza perfecta

Excepitia este rodica culcer colega de la SECU a ciudateniei de la Cotroceni.

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Aloe vera din ghiveciul tău
Pagina a fost generata in 1.7 secunde