Cine te apără dacă avocatul tărăgănează procesul

785
1
Cine te apără dacă avocatul tărăgănează procesul - 12octfond2-1350055466.jpg
Dacă un avocat folosește tot felul de tertipuri pentru a tărăgăna un proces, el poate fi reclamat la Baroul din care face parte.


Într-adevăr, profesia de avocat este independentă, dar asta nu înseamnă că el nu se supune legii, statutului profesiei și codului deon-tologic atâta vreme cât este obligat să reprezinte interesele legitime ale clientului său într-un proces echitabil și, atenție, desfășurat într-un termen rezonabil, nicidecum să folosească tot felul de tertipuri pentru a contribui la tărăgănarea acestuia. Pe de altă parte, orice persoană își poate alege ce avocat dorește, iar dacă demonstrează că nu își permite financiar acest "lux", are dreptul la un avocat din oficiu, dar și la alte facilități, pe care le vom prezenta în continuare.


Notorietatea se câștigă

Ca în orice meserie, și în această breaslă există avocați buni, care și-au câștigat notorietatea dedicându-se profesiei și intereselor clienților pe care îi reprezintă, dar și avocați care își fac treaba "de mântuială" sau în funcție de clientul care i-a angajat. Asupra unei aseme-nea situații a dorit să atragă atenția cititoarea noastră, Adela Simion, al cărei frate, un om simplu, "a ate-rizat în mâinile unui avocat, care după ce a văzut că nu prea înțelege chestiile juridice a folosit tot felul de metode ca să amâne terme-nele, să nu se prezinte la proces, tot felul de lucruri inventate… Între timp, avocatul își făcea treaba la alți clienți, probabil mai șmecheri, oameni cu carte, cu bani, nu știu ce să mai zic. I-am spus să renunțe la el, că îi găsesc eu un avocat bun. Problema e că nu-i dă banii înapoi, dar continuă să-i promită că o să fie bine. Poate fratele meu, în situația asta, să primească un avocat din oficiu?"

Apărător din oficiu

Referitor la posibilitatea de a beneficia de serviciile juridice ale unui avocat din oficiu, consilierul juridic Carmen Gigică ne-a explicat că acest drept îl are persoana care demonstrează că nu poate să facă față cheltuielilor unei judecăți fără a primejdui propria sa întreținere sau a familiei sale. Este bine să știți că asistența judiciară de acest fel poate fi încuviințată pentru toate cheltuielile unui proces sau numai pentru o parte din aceste cheltuieli, după caz.

Cum se acordă scutirile?

Interesant este că facilitățile pot fi și sub formă de scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar etc. Pentru a beneficia de serviciile juridice ale unui avocat din oficiu, persoana interesată trebuie să depună o cerere scrisă la Baroul din care face parte avocatul respectiv.

Avocații, reclamați la Barou

Doamnă Simion, având în vedere că fiecare avocat trebuie să facă parte dintr-un barou, puteți să depuneți o plângere la Baroul din care face parte apărătorul angajat de fratele dumneavoastră. Dacă el este înscris în Baroul Constanța, precizăm că acesta are sediul în strada Traian nr. 24 B. Aveți tot dreptul să faceți acest demers, întrucât relațiile dintre avocat și clienții săi trebuie să se bazeze pe corectitudine, probitate profesională, onestitate, sinceritate, loialitate, confidențialitate. Iar acestea nu sunt simple vorbe, ci obligații și drepturi prevăzute în Legea privind organizarea și exercitarea acestei profesii, pentru nerespectarea căreia orice avocat răspunde.

Pe de altă parte, este la fel de important ca și clientul să fie corect în relația cu avocatul său.


Comentează știrea

gogu sorel
13 octombrie 2012
avocatul diavolului

Cine te apara de judecatori necinstiti de gen Stoianoglu sau Nita pe manevra cu avocati ca Ionel Hasotti

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Actual : Proces în premieră la Vatican
Pagina a fost generata in 0.6385 secunde