"Orice șmecher poate să fie arendaș"?

439
Arendașii, cei care au obli-gația, prin contract, ca după exploatarea terenurilor luate în arendă să achite în bani obligațiile către proprietari, au intrat, de-a lungul timpului, și în colimatorul cititorilor noștri, care ni s-au tot plâns de neres-pectarea unor clauze din contractul de arendă. 


Problema pe care dorește s-o aducă astăzi în discuție Laurențiu Vilău, proprietarul a șapte hectare de teren agricol date în arendă, nu se referă nici la pierderile financiare pe care "mai mult ca sigur" le va suferi din cauza lipsei precipitațiilor din acest an. Cunoaște trei arendași pe care, potrivit informațiilor pe care le deține, nu-i recomandă nimic pentru a li se da pe mână sute de hec-tare de teren: "Pe mine nu mă ajută cu nimic că pot să-i dau în judecată că nu mi-au lucrat pământul cum trebuie sau nu m-am plătit cu suma din contract. Eu vreau să știu dacă, în țara asta, orice șmecher poate să fie arendaș? Un contract de arendă se prelungește de la sine?".

Pregătire sau atestat

Potrivit legii arendării, calitatea de arendaș o poate avea orice persoană fizică, dacă este cetățean român, indiferent dacă are domiciliul în țară sau în străinătate. Totuși, este obli-gatoriu ca acea persoană să aibă pregătire de specialitate agricolă, practică agricolă sau un atestat de cunoștințe agricole și să prezinte garanțiile solicitate de arendatori. De asemenea, poate avea calitatea de arendaș și orice persoană juridică română, cu sediul în România (inclusiv cele cu capital parțial sau integral străin), dar care trebuie să aibă ca obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole și să prezinte garanțiile solicitate de arendator.

Cine nu poate fi arendaș?

În categoria celor care nu pot fi arendași intră salariații din conducerile administrative ale regiilor autonome cu profil agricol, ale institutelor și stațiunilor de cercetare și producție agricolă, ale societăților co-merciale agricole pe acțiuni și ale altor unități care au în patrimoniu sau în administrare terenuri agricole proprietate de stat și funcționarii publici și. Cât privește durata arendării, aceasta se stabilește prin contract, însă nu poate fi mai mică decât timpul necesar ca aren-dașul să culeagă fructele. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9156 secunde