Medicul de gardă

Complicațiile constipației

172

Articole de la același autor

"Am probleme cu constipația, iau laxative, dar n-am fost la medic. M-ar interesa care sunt complicațiile constipației și dacă aceasta este chiar o boală? Cu mulțumiri, Alexandra B.".

v v v

Doamnă Alexandra, constipația nu este o afecțiune propriu-zisă. După cum ne-a explicat dr. Dănuța Cristescu, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, constipația este definită drept o stare patologică care însoțește bolile digestive sau extradigestive ca urmare a unei tulburări de defecație. Astfel, scaunul tare și uscat apare când colonul absoarbe prea multă apă sau când contracțiile musculare ale colonului sunt prea lente.

Se poate vorbi însă de constipație numai dacă numărul scaunelor este sub trei pe săptămână. Medicul a ținut să mai precizeze că eliminarea intestinală diferă de la o persoană la alta, unele putând avea trei scaune pe zi, iar altele unul singur la două-trei zile. În aceste condiții, și constipația este de două feluri, adică acută (de scurtă durată) și cronică. Trebuie știut că afectate de constipație sunt stomacul și intestinele. "Dacă problema nu este tratată la timp, riscul de a face și cancer colorectal este mare. Apoi, chiar dacă oricine poate avea la un moment dat o problemă de tranzit intestinal, acesta nu este un motiv pentru a amâna prezentarea la specialist" - a completat medicul.

v v v

Complicațiile constipației pot fi: sângerare prin hemoroizi sau fisuri, polipi sau cancer colorectal, diverticuloză colonică. De asemenea, constipația se poate asocia cu boala de reflux gastroesofagian, sindromul dispeptic sau sindromul de intestin iritabil ș.a.

Cât privește tratamentul, în primul rând se impune un regim alimentar bogat în fibre vegetale (pâine integrală, tărâțe de ovăz și germeni de grâu, musli, cel puțin doi litri de lichid pe zi etc.), dar și de mese regulate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 24 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Esofagita netratată duce la ulcer
Pagina a fost generata in 0.5376 secunde