Medicul de gardă

Esofagita netratată duce la ulcer

331
Esofagita netratată duce la ulcer - esofagita-1348421091.jpg
"Am fost la medicul de familie din cauza unor dureri în gât. Mi-a dat ditamai rețeta, apoi mi-a spus să încep urgent tratamentul, că am esofagită și dacă n-o tratez cum trebuie dau în ulcer. Eu am tot avut dureri în gât, dar niciun doctor nu mi-a spus așa o trăsnaie. Ce legătură are gâtul cu ulcerul?". (Ana Alexe)


Doamnă Alexe, nici vorbă de exagerare din partea medicului, întrucât dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, ne-a confirmat că esofagitele netratate pot duce la complicații de tipul ulcerelor sau cicatricilor esofagiene. Însă, de departe, cea mai gravă complicație a acestei afecțiuni este "Esofagul Barrett", nimic altceva decât un stadiu precanceros al mucoasei esofagiene.  Dar ce este esofagita? Când esofagul este inflamat se instalează esofagita, acută sau cronică, mai exact, infecția ce cuprinde întreaga mucoasă a tractului ce leagă gâtul de stomac. Cât privește cauzele, acestea sunt iritația acidă a stomacului ca urmare a infecțiilor provocate de bacteria fungi sau virusuri care slăbesc sistemul imunitar. Însă esofagita poate fi cauzată și de ingerarea unor substanțe caustice, alcaline, dar și a unor corpi străini sau lichide fierbinți.

Boală foarte răspândită

Esofagitele afectează circa 30-40 la sută din populație, însă interesant este că mai mult de 10 la sută dintre pacienți sunt șicanați zilnic de simptomele acestei boli, ne-a mai spus dr. Anca Sima, care atrage atenția că durerile resimțite de pacienți provoacă dificultăți la consumarea alimentelor, aceștia având senzația că li se oprește mâncarea în gât. Toate aceste stări pot fi însoțite de greață și vărsături, deci lucrurile nu sunt deloc simple. Există însă și situații când se dezvoltă leziuni bucale, dureroase și sâcâitoare, motiv pentru care medicul consideră că este bine să cerem părerea unui specialist încă din prima fază a durerilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Chistul osos la copii
Joi, 14 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Arsurile din capul pieptului
Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Iritațiile bebelușului
Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce faci dacă ai un câine obez?
Vineri, 10 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Bronșiolita, extrem de contagioasă
Luni, 28 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : De ce sunt oamenii geloși
Pagina a fost generata in 0.3062 secunde