Medicul de gardă

Conduita în caz de gripă

154
Conduita în caz de gripă - 13febrgripa-1360769007.jpg
"Ce temperatură trebuie să fie într-o încăpere dacă dai semne de gripă, mai ales că te ia și cu frisoane? Plus de asta, copiii bolnavi pot fi scoși din casă la nevoie? Ce conduită face bine în caz de gripă?" (Lena Vasiliu).


v v v

Având în vedere că gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, chiar dacă diferă ca severitate, dr. Zișan Omer, din cadrul Clinicii Homeomed recomandă respec-tarea cu strictețe a unor reguli, indispensabile în asemenea si- tuații. Cu atât mai mult cu cât perioada cu frecvență crescută de infecție gripală este cuprinsă în intervalul noiembrie-martie, deci nu l-am depășit încă, iar transmiterea se realizează cu ușurință, pe cale respiratorie, de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut și chiar vorbire.

Cât privește temperatura din încăperi sau birouri, medicul reco-mandă aerisirea acestor spații, astfel încât temperatura să se mențină în jurul a 18-20 grade Celsius, în niciun caz nu se reco-mandă un mediu supraîncălzit.

Referitor la copii, e bine ca aceștia să fie izolați la domiciliu dacă sunt bolnavi, lucru valabil, de altfel, și pentru adulți.

De reținut că un mijloc eficace de ținere la distanță a gripei este vaccinarea antigripală, mai ales a copiilor și bătrânilor, vaccinul având nevoie de circa două săptămâni pentru a oferi o reală protecție împotriva gripei. Totuși, pentru a înlătura eventualele riscuri, vaccinarea trebuie să se facă numai la recomandarea medicului. La fel de important este să se facă diferența dintre gripă și răceală. Așadar, semnele gripei sunt febra însoțită de frisoane, tusea, durerile puternice de cap, starea accen-tuată de oboseală.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 09 Februarie 2013
Stire din Sănătate : Șapte cazuri noi de gripă, la Constanța
Joi, 07 Februarie 2013
Stire din Sănătate : 18 cazuri de gripă la Constanța
Pagina a fost generata in 0.3722 secunde