Concurs Conserve pentru iarnă

556
Conserve pentru iarnă - ketchup457x300-1348520309.jpg
Ketchup de casă. Ingrediente: 1 kg roșii, o ceapă roșie mare, un fenel, o țelină mijlocie cu tulpină, puțin ulei de măsline, o bucată de ghimbir proaspăt de mărimea unei nuci, 2 căței usturoi, ardei iute, o ramură busuioc proaspăt, o lingură semințe coriandru, 2 cuișoare, o frunză dafin, o linguriță piper măcinat, sare, 180 ml oțet de vin roșu, 70 g zahăr brun.
Mod de preparare: Tocați toate legumele în bucăți mari. Despărțiți frunzele de busuioc de cotor. Puneți ceapa, țelina, fenelul, cățeii de usturoi tăiați felii, ghimbirul tocat, ardeiul iute, cotorul de busuioc, semințele de coriandru, frunza de dafin și cuișoarele într-o oală, adăugați câteva linguri de ulei, sare și piper și puneți pe foc mic zece minute, până când legumele se înmoaie puțin. Adăugați apoi roșiile și 350 ml apă. Fierbeți până ce sosul se reduce la jumătate. Luați de pe foc, adăugați frunzele de busuioc și cu ajutorul unui mixer faceți un piure, pe care apoi îl strecurați prin sită de două ori, pentru a avea o consistență fină și lucioasă. Puneți sosul într-o cratiță curată și fierbeți, amestecând din când în când, până ce sosul se reduce și are consistența unui ketchup. Turnați în sticle sterilizate și capsați. Se păstrează foarte bine șase-opt luni. După ce deschideți o sticlă păstrați-o în frigider.
Salată conservată. Ingrediente: 2 kg gogoșari, 1 kg morcovi, 2 țeline, 2 bucăți hrean, o conopidă mare sau două mai mici, 700 ml oțet, 250 ml ulei, 300 gr zahăr, 100 gr sare. Mod de preparare: Se spală foarte, foarte bine toate zarzavaturile. Gogoșarii se taie feliuțe. Morcovii și țelina se dau pe răzătoarea mare, iar hreanul pe răzătoarea mică. Conopida se taie mărunt. Într-un vas se amestecă oțetul, zahărul cu sarea, apoi se adaugă uleiul. Sosul obținut se toarnă peste zarzavaturi, se amestecă încet, dar foarte bine și se lasă la macerat 24 de ore. Apoi se pune în borcane, se capsează și se păstrează la rece. Salata astfel obținută nu-și schimbă gustul peste iarnă și poate fi servită atât ca salată lângă o friptură, cât și ca aperitiv, fiind delicioasă. 
Murături turcești. Ingrediente: Gogonele verzi, morcovi, țelină, ceapă, gogoșari, varză albă, conopidă, boabe de muștar, boabe de piper, foi de dafin, sare, oțet, miere de albine. Mod de preparare: Se curăță gogonelele de semințe, apoi se taie cubulețe mici. Morcovii, ceapa și țelina se secționează pe lung, apoi se taie rondele. Varza se toacă mărunt fără a fi frecată cu sare. Conopida se rupe în bucăți mai mici. Într-un vas se fierb împreună un litru de oțet la doi litri de apă, cu sare, miere de albine (depinde cât de dulce doriți să fie compoziția), boabele de piper, muștar, foile de dafin, care se toarnă peste legumele puse în ordine aleatorie în borcane, ca să le opărim puțin. Se lasă fără capac până a doua zi dimineața, după care se leagă cu celofan sau se căpăcesc. Se păstrează într-un loc răcoros. Sunt ideale pentru friptura la tavă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum poți fi păcălit în bucătărie
Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.5635 secunde