Concurs Iodul, indispensabil organismului în fiecare zi?

233
Nu numai că organismul are nevoie de iod, însă această nevoie este continuă, însă în cantități mici, susțin specialiștii. 
l Doza zilnică recomandată de iod depinde de vârstă, astfel (potrivit Organizației Mondiale a Sănătății): copiii până la 4 ani au nevoie de 50 de micrograme de iod zilnic, pentru copiii între 4 și 7 ani, doza de iod crește la 90 de micrograme, iar pentru cei între 7 și 12 ani-la 120 de micrograme. La adulți, necesarul zilnic este de 150 de micrograme. 
l Pentru prevenirea nașterilor premature, a anomaliilor congenitale și cretinismului, femeile însărcinate trebuie să consume zilnic 200 de micrograme de iod (aceeași doză este recomandata și femeilor care alăptează). 
l Sarea iodată este cel mai sigur mijloc de a asigura organismului o doză constantă de iod. 
l Alte surse alimentare de iod sunt algele marine, carnea, fructele și legumele (din zonele în care solul conține iod), laptele (dacă animalele au primit sare iodata). 
lRecent apărut pe piață, uleiul iodat din floarea-soarelui este recomandat în diminuarea deficitului de iod, în special consumat în stare proaspătă. Nu se recomandă prăjirea alimentelor cu acest ulei la temperaturi ridicate, peste 190 grade. La prepararea alimentelor, conținutul de iod se micșorează, în special la fierbere. În carne și pește, cantitatea de iod scade cu 50%, în legume și fructe cu 30%, iar în laptecu 25%. Iodul se poate păstra dacă mâncarea este pregătită la aburi sau dacă produsele sunt puse direct în apa ce clocotește. 
l Un studiu arată că în România, în 80% dintre județe se prezintă un deficit moderat de iod.
l Suplimentarea iodului trebuie făcută în urma recomandării medicului și este contraindicată femeilor însărcinate și celor care alăptează. IMPORTANT! Persoanele care au alergie la iod sau cele cu cancer tiroidian nu au voie să consume iod în cantitățile existente în sarea iodată. În asemenea cazuri, medicul curant este cel care stabilește dieta bolnavului și interdicția de a consuma iod. Hipertensivii nu au voie să consume sare, cea mai bună sursă de iod. De aceea, ei trebuie să se orienteze spre alte surse de iod pentru a-și asigura necesarul zilnic. Pentru aceștia, în farmacii sau în magazinele care comercializează suplimente alimentare, există alge marine sub formă de capsule. 
l Iodul intră în compoziția tiroxinei, hormonul care reglează producția de energie, care menține constantă temperatura corpului, respirația și tonusul muscular, asigură sănătatea pielii, părului, unghiilor, și ajută la menținerea greutății corporale. În uzul extern, este folosit drept antiseptic pe plăgile cutanate, prcum și în tratamentul inflamațiilor și infecțiilor.  Anumite alimente, precum broccoli, varză și arahidele încetinesc absorbția iodului de către tiroidă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum poți fi păcălit în bucătărie
Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Conserve pentru iarnă
Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 4.1802 secunde