Medicul de gardă

Concurs Creșterea rapidă a copilului, o posibilă cauză a anemiei (2)

217
Creșterea rapidă a copilului, o posibilă cauză a anemiei (2) - 16febmedicul-1329405400.jpg
"Dacă un copil e prea palid, înseamnă că e anemic? Cum îmi dau seama eu, ca mamă, dacă are anemie?" (Smaranda Motici).

v v v

Când copilul este palid sau obosit, asta nu înseamnă neapărat că suferă de anemie, ne-a explicat medicul specialist pediatru Chirața Blacioti, din cadrul Clinicii Medicale Homeomed. În astfel de situații, este posibil ca micuțul să se fi născut cu o piele mai groasă, mai puțin transparentă.

Când apare anemia? Dacă micuțul a pierdut sânge din cauza unei lovituri mai severe, este posibil să se instaleze anemia. De asemenea, acest sindrom poate fi declanșat și din cauza unei dereglări în sânge (hemofilie) moștenită, și, situație mai puțin cunoscută, anemia poate să apară în perioada când copilul crește foarte repede.

Test la îndemâna părinților

Este posibil ca următoarele simptome să reprezinte semnele unei anemii: oboseală fără motiv, buze palide, piele palidă (mai ales sub unghii), picioare și mâini reci, stări de amețeală și respirație dificilă, țiuit în urechi, toate acestea răsfrângându-se și asupra rezulta-telor școlare, când copilul este elev, care pot deveni mai slabe.

Pentru părinții care își suspectează copiii că ar suferi de anemie există un test simplu, pe care-l pot face și singuri. Practic, trebuie doar să tragă de geana de jos a ochiului copilului și să se uite cu atenție în interior. În cazul în care culoarea este de o nuanță palidă în loc de roșu spre roz, atunci s-ar putea să sufere de anemie.

Pediatrul atrage însă atenția că numai un medic este în măsură să pună un diagnostic de certitudine, nicidecum părintele. Totuși, este extrem de important ca atunci când au suspiciuni în legătură cu starea de sănătate a copiilor, părinții să nu aștepte ca lucrurile să se agraveze și să ceară imediat părerea unui specialist. E de preferat o alarmă falsă în locul unui diagnostic cert.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 17 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Vineri, 17 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Opinii de la cititori
Pagina a fost generata in 3.0214 secunde