Medicul de gardă

Cum afli dacă ai gută

534
Este întrebarea la care Aurel Crăciun și-ar dori un răspuns, având în vedere faptul că radiografia propusă de medicul său de familie i se pare neavenită în astfel de cazuri: "Eu știu că la gută, problema e acidul uric. Doar n-am fractură!".

Considerată, ani buni, boala celor cu stare, oameni care își permiteau să consume foarte multă carne de vânat, bogată în purine, guta este o formă de artrită și presupune inflamația articulațiilor. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, de regulă, îi afectează mai mult pe bărbați. Totuși, guta nu apare dintr-o dată, ci după ani de zile în care persoana prezintă niveluri serice crescute de acid uric, timp în care cristalele acidului uric se depun la nivelul articulațiilor și țesuturilor adiacente. Un atac de gută debutează deseori pe parcursul nopții, când durerea articulară moderată începe să se intensifice.

Forme de investigare. Metoda prin care se obține un diagnostic cert în gută este aspirația de lichid articular, test care poate identifica cristalele de acid uric de la acest nivel. Totuși, această metodă nu poate fi aplicată în cazul tuturor suferinzilor de gută. Pe baza istoricului medical al pacientului, numai medicul poate aprecia care sunt testele ce pot măsura nivelul acidului uric seric și nivelul acidului uric din urină. 

Cât privește metoda radiografierii extremităților (mâini și picioare), aceasta este utilă pentru a se face diferența sigură între gută și altă formă de artrită.

Referitor la tratament, acesta cuprinde mai multe etape și urmărește atenuarea rapidă a durerii, precum și ținerea sub control a complicațiilor care pot apărea la nivel articular sau renal. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0867 secunde