Cum pot fi "ciopârțite" salariile, fără ca angajatorii să răspundă

3435
1
Cum pot fi

Articole de la același autor

Angajatorii pot micșora veniturile salariaților, dar numai după o discuție prealabilă cu aceștia sau dacă s-a schimbat legislația.


Se pot trezi angajații cu salariile micșorate peste noapte, chiar dacă motivele invocate de angajatori obligă la reducerea cheltuielilor, pentru con-tinuarea activității? Sunt dilemele angajaților care se trezesc, pe nepusă masă, cu salarii mult mai mici decât cele negociate prin contract, fără să fi fost măcar informați, dar care nu-și permit să-și piardă locul de muncă, în condițiile în care găsirea unui job, în această perioadă, a devenit o mare aventură: "Nu suntem copii, vedem că lucrurile nu merg grozav la firmă și sunt probleme cu banii. Când ne-am angajat, patronul ne-a chemat, chipurile, să negociem salariul, dar ne-a spus verde-n față cât poate să ne dea. Am semnat contractele, mulțumiți că avem de lucru și o leafă din care să ne ținem familia. Trei ani de zile ne-am luat leafa întreagă lună de lună. La chenzina iulie 2014, ne-au intrat pe card cu 140 de lei mai puțin. Șeful de tură ne-a spus că sunt ceva probleme, dar se reglează în august. Nu s-a reglat nimic nici la chenzina din septembrie, dar nimeni nu vorbește cu noi, să ne explice care-i treaba…! Și noi producem, nu suntem saci de cartofi! Problema e că nu suntem uniți între noi, mulți tac, probabil protejații... Cum putem să știm dacă regula e doar pentru unii? Așa, pot să ne ciopârțească salariile numai nouă, că tot sunt confidențiale și să ne trezim cu salariul minim pe economie. De ce nu se face modificarea și în contract? Este legală ciopârțirea salariului permanent?".  




Micșorarea salariilor, din tot felul de cauze, este luată în calcul de mulți angajatori, deci cazul prezentat astăzi nu este, nici pe departe, singurul – ne-a spus Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă. Însă, atunci când modificarea se face numai din inițiativa angajatorului, acest lucru este ilegal dacă nu a survenit din cauza modificării legislației. Ceea ce înseamnă că, dacă nu s-a schimbat vreun act normativ, modificarea salariului, chiar și cu 1 leu, se poate face numai prin acordul părților și după semnarea unui act adițional la contractul individual de muncă: "Altfel, operațiunea nu este legală, iar situația poate fi reclamată la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dacă se fac presiuni asupra salariatului, și acest lucru trebuie reclamat la ITM, evident, cu prezentarea dovezilor, lucru ceva mai dificil". 


Așadar, pentru a nu intra în conflict cu legea, salariile și modificările salariale trebuie să se stabilească prin negocieri individuale sau colective între angajator și salariați sau reprezentanți ai acestora. Chiar și în sistemul de salarizare a bugetarilor, legea obligă la o fază de consultare prealabilă a organizațiilor sindicale. 


Confidențialitatea, obligatorie
Cât privește suspiciunea că angajații protejați ar putea fi ocoliți de "ciopârțirea" salariilor, însăși legislația muncii obligă angajatorii să ia toate măsurile posibile, astfel încât salariile tuturor să rămână secrete. Însă, confidențialitatea salariului nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanților salariaților, instanțelor judecătorești, parchetului și nici organelor de control financiar. De aceea, dacă lucrurile nu pot fi lămurite la nivelul firmei, salariații care se consideră nedreptățiți se pot adresa ITM sau instanței. 


Comentează știrea

marketglory
24 septembrie 2014
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. emal: [email protected] YM: stanciuadrian33

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Marţi, 02 Septembrie 2014
Stire din Social : Cine poate cumula pensia cu salariul
Pagina a fost generata in 0.4621 secunde