Cum poți avea mai multe joburi

243
1
Potrivit noii legislații a muncii, contractele individuale de muncă ce se pot cumula pot fi pe durată nedeterminată sau determinată, cu timp normal sau parțial de muncă etc. În plus, noul Cod al muncii a adus două importante modificări cu privire la instituția cumulului de funcții, reglementând posibilitatea cumulului de funcții la același angajator și eliminarea condiției (pentru salariatul cumulard) de a declara fiecărui angajator locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază, ne-a explicat expertul în probleme de muncă, Manuela Marcu.


Referitor la cumulul de funcții la același angajator, s-a pornit de la premisa că un salariat va avea o durată a timpului de muncă mai mare decât cea maximă admisibilă, în măsura în care cumulează mai multe contracte individuale de muncă la același angajator.

Dacă un salariat își îndeplinește mult mai repede sarcinile de serviciu față de un altul (evident, în condițiile normării legale a muncii, adică cu respectarea principiului egalității de tratament), fără ca acest aspect să afecteze sănătatea (aspect asupra căruia se poate pronunța doar medicul de medicina muncii) și randamentul sau și, în consecință interesul angajatorului, atunci nu se ridică probleme, în sensul că acesta poate cumula fără restricții, singura limită fiind totuși limita umană și respectarea art. 8 din Codul muncii, care stipulează că "relațiile de muncă se bazează pe principiul consensualității și al bunei-credințe". În fond, numai angajatorii pot aprecia dacă s-a realizat sau nu norma de muncă. Evident, că o altă limită poate privi situația când, în cazul ocupării mai multor funcții, norma de muncă se exprimă în timp, caz în care limita este obiectivă, nu se pot suprapune programele de lucru.

Noul Cod al muncii păstrează interzicerea cumulului de funcții, aceasta fiind de strictă interpretare, în considerarea statutului special a unor salariați cum sunt funcționarii publici, judecători, procurori etc.

Atenție la clauza de neconcurență! De reținut că în regulamentul intern poate fi introdusă și o prevedere importantă referitoare la obligația de neconcurență pe parcursul executării contractului individual de muncă, prin instituirea obligației de loialitate, onestitate și profesionalism față de unitate, care are ca obiect interzicerea desfășurării unei activități de aceeași natură la alte societăți comerciale concurente – strict determinate – dintr-o anumită arie geografică, de asemenea, determinată concret, cu condiția stipulării unor drepturi corelative pentru salariat (avantaje în bani sau în natură). O astfel de încălcare a obligației de fidelitate a fost acceptată, de exemplu, de către instanța de judecată ca o abatere disciplinară gravă, care justifică desfacerea contractului de muncă pentru nerespectarea clauzei de neconcurență.



Comentează știrea

Sergiu
12 decembrie 2012
Da,imediat.....

Angajatorul,daca vede ca-ti poti indeplini sarcinile bine si mai repede decat estimarea facuta, are grija sa-ti dea sarcini in plus si atunci nu mai pupi timp si pentru alt job.Mai degraba tu muncesti in plus ca sa acoperi ce nu reusesc sau nu au chef sa faca colegii tai. Locuri de munca gasesti ioc,asa ca taci si te multumesti cu ce ai,ca altfel,la naiba,mori de foame!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 12 Decembrie 2012
Stire din Cetățenești : Bebelușii mai cuminți vorbesc mai greu
Pagina a fost generata in 1.3809 secunde