Cum să prepari papanași reușiți

434
Cum să prepari papanași reușiți - sitepapanasi-1406459210.jpg
Papanașii românești sunt greu de încadrat mai degrabă la categoria mâncăruri, decât deserturi românești. Și asta, pentru că sunt exact așa cum n-ar trebui să fie un desert și, în același timp, întrutotul pe gustul românului: mari și sățioși cât un prânz. Iar dacă stăpânești anumite secrete, papanașii vor fi și mai delicioși. Prezentăm în continuare rețeta de preparare, împreună cu câteva secrete divulgate de Cevabun.ro:

Ingrediente pentru 8 porții: 500 grame brânză grasă de vaci, 100 grame zahăr, 2 ouă, o linguriță rasă de bicarbonat, o lingură zeamă de lămâie, un plic zahăr vanilat, o linguriță coajă de lămâie rasă de lămâie, un vârf de cuțit de sare, 200 gr făină (plus 1-2 linguri), 300 grame smântână, 200 grame dulceață, 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat), 500-700 ml, ulei pentru prăjit.

Preparare: Cerneți bine făina. Amestecați manual  â (‘^ dar și mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână  â (‘^ brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat și bicarbonatul stins cu zeama de lămâie. Adăugați cele 200 de grame de făina și coaja de lămâie. Amestecați bine. Dacă este necesar, în funcție de densitatea brânzei, adăugați 1-2 linguri de făină suplimentar. Trebuie să obțineți un aluat moale dar care să se desprindă  de pe mână. Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță adâncă. Pe o suprafață de lucru, curată și uscată, pudrați făină. Împărțiți aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanași și 8 lingurițe pentru capacul rotund al acestora. Cu mâna dată prin făină formați 8 discuri și tot atâtea biluțe din aluat. Treceți degetul arătător prin făină și înfigeți-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiți circular degetul pentru a obține un orificiu central în aluat. În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniți câte 2 papanași deodată  â (‘^ în funcție de dimensiunea vasului de prăjire  â (‘^ și tot atâtea biluțe, pe ambele părți.

În mod normal, papanaii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanailor i de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc. Scoateți papanașii, pe măsură ce sunt prăjiți, și puneți-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, vei scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele. Papanașii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceață, pudrați cu zahăr pudră.

Truc! Cea mai potrivită smântână pentru servirea papanașilor este cea fermentată și grasă, iar cele mai bune dulcețuri sunt cele din fructe de pădure (mure, afine, zmeură, etc), căpșuni, vișine sau cireșe amare.

Papanașii se pot servi și cu sosuri de vanilie sau ciocolată. Cu adevărat excepționali  ^(‘^ și păcătoși  ^(‘^ sunt papanașii cu caramel dulce de leche.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 28 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Luni, 28 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Îngrijirea pisicii lăuze
Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim rapid
Sâmbătă, 26 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Vineri, 25 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Pagina a fost generata in 2.5481 secunde