Cum să-ți măsori corect tensiunea acasă

382
Cum să-ți măsori corect tensiunea acasă - sitemasuraretensiune-1413225993.jpg
Mai ales dacă avem probleme cu tensiunea, medicii recomandă monitorizarea acesteia și acasă, cu ajutorul tensiometrului personal, în felul acesta putându-se preveni probleme serioase, cum ar fi accidentele cardiovasculare. Tensiometrul, clasic sau digital, indică atât tensiunea sistolică (valoarea mare   atunci când inima împinge sângele prin artere), cât și pe cea diastolică (valoarea mică   când inima se relaxează, iar presiunea scade). Cu ajutorul tensiometrului poți monitoriza  mai ușor "de acasă" valoarea tensiunii arteriale. Potrivit www.clicksanatate.ro, în funcție de preferințe, poți opta fie pentru modelul clasic, fie pentru unul digital, în funcție de recomandările unui medic. Nu uita că tensiometrul arată valoarea reală a tensiunii arteriale atâta timp cât este folosit corect. În plus, nu uita nici că înainte de a începe măsurarea tensiunii arteriale, acuratețea rezultatelor poate fi modificată și de mișcările corpului. Încearcă să stai într-o poziție confortabilă și să te relaxezi cu 5 minute înainte de a începe.


Termometru digital
Spre deosebire de aparatele clasice, cu stetoscop și cu manometru, cele digitale, prevăzute cu un ecran pe care sunt afișate valorile tensiunii, sunt mai ușor de folosit. Deosebirea față de tensiometrul clasic este că cel digital nu "ascultă" zgomotele produse de sângele care circulă prin artere, ci detectează oscilațiile transmise de pereții vaselor de sânge. În cazul aparatelor digitale, oscilațiile sunt transformate în semnale electrice, care sunt apoi interpretate de aparat și afișate pe ecranul tensiometrului. În cazul unui tensiometru digital regulile pentru măsurarea tensiunii arteriale sunt similare cu cele ale unui tensiometru clasic. Pune mâna stângă pe masă, cu palma în sus, după care pune tensiometrul la o distanță de aproximativ 2-3 cm de palmă. Strânge bine manșeta și pornește tensiometru. Așteaptă până când aparatul scoate un sunet asemănător cu un bip, după care citește rezultatele afișate pe ecran. Spre deosebire de metoda clasică, aparatele digitale pot memora ultimele 10-20 de valori ale tensiunii arteriale, fiind indicată ziua și ora la care a avut loc măsurarea.     


Folosirea tensiometrului clasic
Dacă ai un tensiometru clasic, trebuie să urmezi câțiva pași simpli pentru a putea monitoriza tensiunea arterială. Așază brațul stâng pe masă, cu palma în sus, astfel încât manșeta tensiometrului să se afle la aceeași înălțime cu inima. Înfășoară manșeta în jurul antebrațului astfel încât tuburile de cauciuc să fie îndreptate în față, după care pune stetoscopul cu 1-2 cm mai jos de manșetă. Pompează aer până când presiunea din manșetă ajunge la un nivel mare (se vede și pe ecran - acul manometrului arată 30 mmHg), iar pulsul nu se mai simte. Desfă apoi încet valva pentru a permite ieșirea lentă a aerului din manșetă și scăderea presiunii. La prima bătaie a pulsului auzită în stetoscop se citește valoarea sistolică, iar după un minut, când nu mai auzi nimic în stetoscop (adică după ultima bătaie), poți citi și valoarea diastolică.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8616 secunde