Cum se fierb corect pastele făinoase uscate

611
Puneți la fiert apă cu puțină sare într-un vas adânc. Pentru fiecare 100 de grame de paste uscate se folosește un litru de apă și o linguriță rasă de sare. Exemplu: pentru 500 grame de paste uscate se folosesc 5 litri de apă și 5 lingurițe rase de sare. Opțional, în apa pusă la fiert puteți adăuga 1-2 linguri ulei. Apa nu trebuie să depășească 2/3 din volumul vasului. Când apa clocotește, adăugați pastele și reduceți focul la mic spre mediu. Aveți grijă ca pastele să fie cât mai repede acoperite cu lichid pentru a fierbe uniform. Dacă este cazul, în special în cazul pastelor lungi, împingeți pastele cu o lingură de lemn. Amestecați ușor de 2-3 ori pentru preveni lipirea pastelor. În mod normal, pastele se fierb conform instrucțiunile de pe pachet, între 7 și 12 minute, în funcție de grosimea lor. Păstrați 100-150 ml din apa în care au fiert pastele pentru a lega sosul folosit cu ea. Puneți o strecurătoare în  chiuvetă și strecurați pastele. Scuturați pastele și utilizați-le după cum doriți. Bucătarii italieni recomandă fierberea pastelor uscate al dente. 


Cât privește fierberea pastelor proaspete, procedura este următoarea: Puneți la fiert apă cu puțină sare într-un vas adânc. Pentru fiecare 100 grame de paste crude se folosește 1 litru de apă și 1 linguriță rasă de sare.  Apa nu trebuie să depășească 2/3 din volumul vasului. Când apa clocotește, adăugați pastele și reduceți focul la mic spre mediu. Amestecați ușor de 2-3 ori pentru preveni lipirea pastelor. Pastele se fierb conform instrucțiunile de pe pachet (dacă sunt cumpărate), între 3 și 6 minute, în funcție de grosimea lor. Păstrați 100-150 ml din apa în care au fiert pastele pentru a lega sosul folosit cu ea. Strecurați pastele într-o strecurătoare așezată în chiuvetă. Folosiți pastele  pentru rețetele dumneavoastră, ca bază sau garnitură. Pastele proaspete nu se fierb niciodată al dente.

IMPORTANT! Pastele, uscate sau proaspete, nu se spală cu apă rece după fierbere. Excepție fac pastele folosite pentru salate. Când folosiți cantități mari de paste și le serviți în mai multe etape, le puteți fierbe din timp, apoi puteți să le amestecați cu ulei de măsline pentru a preveni lipirea și să le păstrați la rece până în momentul servirii. Înainte de servire e suficient să le scufundați în apă fierbinte cu tot cu strecurătoare pentru 30 de secunde.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 14 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : De ce sunt agitați bebelușii
Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Ai grijă de sănătatea buzelor tale
Pagina a fost generata in 3.0797 secunde