Aveți dureri de cap sau amețeli? Sinuzita ar putea fi cauza

24595
Aveți dureri de cap sau amețeli? Sinuzita ar putea fi cauza - sinuzita1358085934-1358114940.jpg
Confundată adesea cu migrena sau cu lipsa vitaminelor, sinuzita este o afecțiune care poate da mari bătăi de cap. Această infecție a membranelor mucoase poate da naștere unor afecțiuni mult mai grave, dacă rămâne netratată. Cele mai frecvente simptome sunt durerea la nivelul feței, însoțită de senzația de nas înfundat, plin de secreții. Însă atunci când inflamația este foarte puternică, aceste simptome pot fi însoțite chiar și de dureri la nivelul ochilor, febră, respirație urât mirositoare, sau chiar dureri de dinți.


Boală acută sau cronică?

"Sinuzita devine cronică atunci când natura infecției este bacteriană sau fungică. În cazul unei sinuzite acute, discutăm despre debut brusc cauzat de o infecție virală. Diferențele se resimt mai ales atunci când episoadele de sinuzită se repetă și sunt greu de tratat. Sinuzita cronică se tratează în mod obișnuit cu antibiotice și necesită un tratament îndelungat. La copii se poate însoți de alergii sau otite", ne explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie. Mai mult, sinuzita cronică poate duce la modificări permanente ale mucoasei ce căptușește sinu-surile. Toate tipurile de sinuzite apar în general după o răceală puternică sau o infecție virală.

Când ne adresăm medicului?

Consultul medical este ne-cesar mai ales dacă simptomele de răceală nu se ameliorează după câteva zile de la începerea tratamentului specific. Febra foarte mare, durerile la nivelul feței, dacă secrețiile nazale încep să se reducă cantitativ și mai târziu devin dense și gălbui sau verzui și dacă apar sângerări nazale.

Eradicarea infecției

Tratamentul va fi stabilit întotdeauna de medic în funcție de tipul de sinuzită și de istoricul medical al pacientului. Dacă în cazul sinuzitei acute se pot evita antibioticele și boala se poate trata cu analgezice și decongestio-nante, în cazul sinuzitei cronice, antibioticele pot eradica infecția. Pentru că însă acestea pot crea rezistența virusurilor la tratament, se recomandă ca numai după un consult amănunțit de specialitate, să fie luată o asemenea decizie.

Pe lângă aceste medicamente, în tratarea sinuzitei sunt recomandate mucoliticele, analgezicele sau decongestionantele nazale. O alternativă utilizată din ce în ce mai frecvent sunt și aerosolii, tot pentru eliberarea căilor nazale.

Care sunt factorii de risc și cum îi evităm?

Chiar dacă mulți nu își pun problema, fumatul poate fi unul dintre factorii de risc în dezvoltarea sinuzitei. Pe lângă evitarea acestui obicei nesănătos, medicul ne recomandă să tratăm la timp congestiile nazale și răcelile puternice, dar și să evităm contactul cu persoanele bolnave. Dacă vorbim de copii, aceștia sunt mult mai predispuși alergiilor. Așadar, sunt de evitat alergenii care produc sau favorizează sinuzita. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Chinurile herniei de disc
Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Stire din Sănătate : Măsuri de prevenire a hepatitei A
Luni, 07 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Ce suferințe arată somnolența
Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Social : Haideți să salvăm viața lui Denis!
Luni, 19 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Herpesul, semn de boală
Pagina a fost generata in 0.1874 secunde