Chinurile herniei de disc

1389
Chinurile herniei de disc - madalinailiescurecuperaremedical-1357216830.jpg
Boala cauzată de degenerarea fibroasă a discului intervertebral, hernia de disc, poate să apară la orice vârstă. Inclusiv la adolescență, a explicat dr. Mădălina Iliescu, medic primar recuperare, coordonatorul Departamentului de Recuperare - Fiziokinetoterapie din cadrul MEDSTAR 2000 Constanța. 


"Hernia de disc poate să apară la orice vârstă, de la 15 la 70 de ani, la orice sex, dar perioada de vârstă cu incidența cea mai mare este decada 40 - 50 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, discurile vertebrale pierd o parte din lichidul care le ajută să-și mențină flexibilitatea, iar hernia de disc poate fi rezultatul unor solicitări defectuoase la nivelul coloanei vertebrale, dezvoltându-se astfel fisuri la nivelul stratului exterior al discului. Aproape toți autorii care au tratat acest subiect în articolele lor susțin că hernia de disc lombară se află la originea a 80% dintre durerile resimțite de oameni la nivelul coloanei; restul durerilor având alte cauze vertebrale sau extra-vertebrale. Această suferință este specifică omului, poate ca preț al câștigării poziției verticale, a ortosta-tismului bipolar", a explicat dr. Mădălina Iliescu. Uneori, a adăugat medicul specialist, este suficientă o întoarcere bruscă sau un strănut pentru a determina durerea sau "înțepenirea" într-o anumită poziție.


Cum să recunoașteți durerea specifică acestei boli

Tabloul clinic al herniei de disc este caracterizat de o durere la nivelul lombar care iradiază pe picior. Durerile pot fi de două tipuri: acute și cronice. "Lombalgia acută (n.r. durere localizată în regiunea lombară) apare brusc, după un efort deosebit, este vie, localizată în regiunea lombară și imobilizează bolnavul. Uneori poate apărea după un efort de mică importanță, dacă acesta se combină cu mișcarea de flexie-extensie sau rotația coloanei vertebrale putând uneori să apară fără niciun efort evident, dimineața la sculare. Intensitatea durerii este variabilă. Mai mult, cea mai mică mișcare exacerbează durerile și așa foarte vii", a descris dr. Iliescu lombalgia acută.

Pe de altă parte, lombalgia cronică are o intensitate moderată și persistă. "Durerea este destul de difuză și predomină în regiunea lombară inferioară. Are caracterul unei greutăți lombare, a unei oboseli continue mai accentuate dimineața la trezire, fiind diminuată de mișcări. Reapare de obicei după eforturi și mai ales către seară. Este surdă și este exacerbată de eforturi, ortostatism (n.r. menținere a corpului în poziția verticală) prelungit sau ridicarea de greutăți, fiind în general calmată de repausul la orizontală. Sciatalgia (n.r. nevralgia sciatică) evoluează în pusee dureroase, de intensitate progresiv - crescândă, cu remisiuni spontane inițial, apoi pe măsură ce episoadele dureroase devin mai dese, este necesară intervenția terapeutică. Durerea este exacerbată de statul în picioare prelungit, de tuse, strănut, fiind atenuată la unii de poziția culcată. Ridicarea de la orizontală este uneori penibilă, iar repausul prelungit poate exagera durerile, fapt pentru care bolnavii își petrec noaptea în eforturi zadarnice de a-și găsi o poziție potrivită", a precizat medicul specialist.

Medicație și terapie de recuperare

Tratamentul în sindroamele dureroase lomboradiculare este complex, a atras atenția dr. Mădălina Iliescu. "Se asociază medicația antialgică, antiinflamatorie, decontracturantă, neurotropă, vasculotropă, în asociere cu fizioterapie și kinetoterapie, de ameliorare a calității vieții și reinserție rapidă familială și sociopro-fesională. Formele grave de hernie de disc, cu afectare neurologică severă, deficite motorii, se tratează în echipă (neurolog, neurochirurg, medic de recuperare), necesitând de multe ori intervenție chirurgicală. Majoritatea discopatiilor beneficiază, însă, cu rezultate excelente, de terapie de recuperare, care asociază electroterapie, ultrasonoterapie, magno-terapie, termoterapie, laserterapie, masoterapie și kinetoterapie, terapie de care puteți beneficia oricând în clinica noastră", a adăugat specialistul.

Pentru mai multe informații și consultații, puteți contacta Clinica MEDSTAR 2000 la numărul de telefon 0241.638251. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Stire din Sănătate : Măsuri de prevenire a hepatitei A
Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Social : Haideți să salvăm viața lui Denis!
Luni, 19 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Herpesul, semn de boală
Pagina a fost generata in 0.3772 secunde