Neuropatia diabetică, complicația cea mai gravă a diabetului

1764
Neuropatia diabetică, complicația cea mai gravă a diabetului - neuropatiadiabetica-1351700416.jpg

Articole de la același autor

Diabetul zaharat este o boală cronică ce se caracterizează prin hiperglicemie (creșterea glicemiei peste valorile normale) de lungă durată, și care se datorează defectelor în producția și acțiunea insulinei. Complicațiile cronice specifice diabetului zaharat apar după 10-15 ani de la diagnosticul bolii, hiperglicemia contribuind în cea mai mare măsură. Alți factori care intervin sunt: fumatul, creșterea grăsimilor în sânge și hipertensiunea arterială


Neuropatia diabetică este cea mai frecventă și cea mai precoce complicație a diabetului zaharat. Cea mai frecventă formă de manifestare este polineuropatia periferică senzitivo-motorie. Simp-tomele polineuropatiei diabetice perferice sunt: durere la nivelul picioarelor, furnicături, senzație de "picioare neliniștite".

De reținut este totuși, că acest tip de complicații sunt strict legate de anii de evoluție ai bolii, dar și de managerierea defectuaosă a controlului glicemiei. Este recomandat ca la primele semne de boală, pacientul să se adreseze medicului specialist, pentru că de multe ori această afecțiune este neglijată și pacienții se prezintă într-un cabinet de specialitate după apariția complicațiilor. Diag-nosticul de neuropatie diabetică se pune în funcție de simptome și examenul fizic ce constă în evaluarea sensibilității perferice. Pacientul trebuie să îi comunice medicului la fiecare control orice durere apărută sau tulburare motorie.

Neuropatia diabetică periferică evoluează în timp

Cea mai precoce complicație diabetică este neuropatia perife-rică, cea care afectează membrele inferioare. Este bilaterală și se manifestă prin dureri, în special la nivelul plantelor, adică tălpilor, amorțeli sau furnicături, iar în unele cazuri durerea având ca-racter de arsură. "Scăderea sensibilității la nivelul piciorului poate crea probleme serioase pacienților, cu precădere accidentări. De aceea, recomand ca în fiecare zi aceștia să se autoexamineze și să comunice medicului orice leziune nou apărută, pentru a nu crea alte probleme. De altfel, în cazul oricărui tip de diabet, boala este ținută sub control în primul rând de pacient, prin schimbarea stilului de viață, mișcare și o dietă adecvată, stabilită de medicul specialist în boli de nutriție", a declarat pentru Cuget Liber, dr. Camelia Lăcătuș, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Evoluția diabetului pe parcursul a mai mulți ani poate produce complicații la nivel vascular. Cu un control neadecvat al glicemiei, toate aceste complicații duc la pierderi majore ale sensibilității membrelor și la tulburări motorii.

Tratamentul menține echilibrul

Diabetul este în sine o boală cronică evolutivă, iar tratamentul vizeaza obținerea unui control glicemic bun și prevenirea apariției complicațiilor.

Factorii de risc ce determină aceste complicații sunt controlul metabolic slab, adică o glicemie crescută și variațiile de glicemie.

"Tratamentul neuropatie urmărește ameliorarea simptomato-logiei, în special durerea ce poate fi invalidantă. Administrarea de acid alfa-lipoic, ameliorează simptomatologia și protejează terminațiile nervoase. Antialgicele simple rareori pot controla durerea. Ce trebuie știut este că aceste măsuri nu determină vindecarea neuropatiei diabetice și numai un bun control glicemic previne apariția complicațiilor", a completat dr. Camelia Lăcătuș. Pentru a evita complicațiile și pentru a menține un echilibru, în viața unui bolnav de diabet este nevoie de o bună gestionare a bolii prin controlul glicemic, dar și prin respectarea dietei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Ura este o boală. Iată cum te poți trata!
Pagina a fost generata in 0.4311 secunde