Cum se plătesc orele suplimentare

195
Cum se plătesc orele suplimentare - cumseplatesc-1398349799.jpg

Articole de la același autor

"Așa sunt eu, mai săritoare din fire. De fiecare dată când trebuia terminată o lucrare, eram prima care se oferea. Azi așa, mâine așa, colegii, dar și șefii s-au obișnuit cu asta și când e să se muncească peste programul de opt ore, toți arată cu degetul spre mine. În condițiile astea, mai pot eu să cer să mă plătească? Practic, eu mă ofer, nu mă obligă nimeni să stau peste 8 ore!" – întreabă o cititoare, care a dorit să folosească acest prilej pentru a atrage atenția și altor angajați că pot plăti scump dacă dau dovadă de exces de zel și când nu e cazul.


Situația este delicată, dar în niciun caz singulară, ne-a spus Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă. Pe de altă parte, sunt ne-numărate situațiile când angajații rămân, de bunăvoie și nesiliți de nimeni, să-și termine propriile lucrări peste program, dacă situația o impune și nici prin cap nu le trece să ceară plata orelor prestate peste programul normal de lucru. La fel de adevărat este că, din exces de zel și din dorința de a fi mai apreciați, alți salariați se oferă să presteze ore suplimentare, de asemenea, fără să aibă pretenția să fie plătiți. 


Asta nu înseamnă că angajații care nu mai vor să muncească peste program fără să fie plătiți nu-și pot cere drepturile. Însă, atâta vreme cât ei înșiși recunosc și susțin că nimeni nu i-a obligat să mun-cească peste program, îi pot explica șefului ierarhic că ar fi cazul să fie plătiți pentru orele suplimentare, după cum prevede legea. Dar să nu pornească în acest demers fără să-și fi întocmit o situație clară cu zilele și orele prestate  peste orele de program.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Orele suplimentare,  măr al discordiei
Pagina a fost generata in 1.6953 secunde