"Chestiune arzătoare la ordinea zilei!"

Cum se plătește căldura în blocurile încălzite atât prin RADET, cât și prin Congaz

5901
6
Cum se plătește căldura în blocurile încălzite atât prin RADET, cât și prin Congaz - fondcumserepartiz-1415369949.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, în multe blocuri din Constanța, există trei categorii de locatari: 1) beneficiază în continuare de serviciile RADET; 2) plecați sau nu din țară, unii s-au debranșat total de la regia de termoficare; 3) și-au montat centrale de apartament și au trecut la încălzirea pe gaze. În condițiile date, dar și a lipsei de informare, nu e de mirare de ce, în această perioadă, suspiciunile din partea cititorilor noștri privind modul de repartizare a cheltuielilor cu căldura și cu întreținerea se înmulțesc pe zi ce trece, devenind cea mai… arzătoare chestiune la ordinea zilei: "Se tot zvonește, și nu doar la noi în bloc, că cei care am rămas legați la RADET, vom acoperi toate pierderile și vom plăti suplimentar la întreținere pe motiv că suntem mai puțini decât cei care și-au tras gaze. Cei care au trecut pe gaze, urlă că ei plătesc factura la Congaz și niciun șfanț în plus pentru căldură… Ne poate spune un specialist cum se repartizează corect cheltuielile cu căldura și întreținerea când fiecare se încălzește cu ce poate, ca să înceteze discuțiile astea urâte?" (Loredana Apostol).

Reglementări

Ing. Ioachim Vasile Hârsescu, vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța, ne-a confirmat că problema ridicată de cititorii noștri constituie, într-adevăr, "o chestiune la ordinea zilei" mai ales în perioada rece și că pentru ate-nuarea disensiunilor se impune clarifica-rea unor chestiuni de ordin tehnic. Fără a intra în detalii tehnice mai greu accesibile, specialistul ne-a confirmat că și locatarii care sunt debranșați total de la RADET au obligația de a plăti cotă-parte din cheltuielile cu încălzirea spațiilor comune. Însă, pentru un calcul corect, trebuie să se cunoască suprafața echivalentă termic (SET, în termeni tehnici) de la subsol și coloanele pe verticală și alte spații comune care sunt încălzite, respectiv uscătorie, birou pentru administrator, casa scării: "Oricum, administratorii știu de la cursurile pe care le-au absolvit cum se fac aceste determinări, însă aceste evaluări sau reevaluări se pot realiza, de asemenea, și de specialiștii noștri. Dacă se cunoaște suprafața echivalentă termic a spațiilor comune se vede clar ponderea acesteia din totalul suprafeței echivalente termic de la nivelul întregului bloc. Aceste lucruri trebuie explicate și locatarilor".

Raport tehnic

Apoi, se face raportul între această suprafață echivalentă termic a spațiilor comune și suprafața totală, iar cu cifra rezultată se înmulțește valoarea facturii de încălzire. Potrivit specialistului, de regulă, această cifră a cotei părți pentru spațiile comune reprezintă, undeva, sub 10 la sută din valoarea totală a facturii. Apoi, cu această valoare se înmulțește cota-parte indiviză a apartamentului debranșat, iar suma rezultată reprezintă ceea ce trebuie să plătească, în realitate, locatarul la RADET. În mod normal, pentru cei care nu sunt debranșați de la regia de termoficare, căldura se calculează în raport cu suprafața utilă a apartamentului (suprafața utilă reprezintă suprafața apartamentului, mai puțin balcoanele).

Recomandarea UAP

"Noi le recomandăm administratorilor din blocurile unde s-au făcut modificări și s-au pus alte calorifere decât cele din proiect, să se determine suprafața utilă de calcul. Cu aceste suprafețe vin la noi, avem specialiști și le facem măsurători corecte" - a precizat ing. I. Hârsescu, care a ținut să ne spună că aceste servicii sunt contra cost, însă prețurile sunt accesibile, respectiv 20 de lei de apartament pentru blocurile afiliate UAP și 25 de lei de apartament pentru cele neafiliate: "Am remarcat că mulți oameni vin la noi cu lecția făcută, au început să fie din ce în ce mai interesați de matematica întreținerii, și e normal să fie așa, atâta timp cât la mijloc sunt banii lor. În plus, dacă fiecare s-ar implica să înțeleagă mecanismul, atunci s-ar mai atenua și din suspiciuni, iar dacă va sesiza inadver-tențe, va putea solicita să fie corectate în cunoștință de cauză".

La gaze, plătești cât consumi

În ceea ce-i privește pe abonații Congaz, având centrală proprie, factura arată consumul exact, ceea ce înseamnă că fiecare plătește cât a consumat. Însă, atâta timp cât există și abonați RADET în bloc, în afara facturii la gaze, și ei trebuie să suporte cheltuielile cu părțile comune. 

Comentează știrea

pintea
8 noiembrie 2014
Centralele pe gaze sunt viitorul

Pana ajunge caldura in case platim si pierderile ce apar in tevile de la subsol ,apoi prin coloanele verticale. Datorita faptului ca aceste tevi nu sunt izolate platim degeaba . La gaze nu exista aceste pierderi . De ce sa plateasca omul care nu este abonat radet pierderile de pe conducte. Solutia cea mai buna -toata scara sau blocul sa treaca la centrale pe gaze altfel vor aparea permanent discutii. Daca eu nu am contract cu radet-ul cum poate aceasta societate sa ma traga la raspundere in instanta ?

CET
9 noiembrie 2014
papa lapte

Locatarii platesc si caldura din biroul administratorului care joaca cu banii la pacanele.De ce in Constanta mai exista administratori de bloc,care nu prea face multa scofala numai sa bage banii in pacanele.In majoritatea oraselor din Romania nu mai exista administrator de cartier totul este electronic.Locatarii primesc factura de apa si caldura in cutia postala.Ptr.intretinerea unui administrator cheltuiala este mare.In schimb in strainatate administratorul face curatenie pe casa scarii si in fata blocului.Administratorii de bloc in Romania sunt si comozi dar si scumpi la intretinere. Are Romania si romanii bani.

nae
9 noiembrie 2014
subsol

pai pt subsol platesc cei abonati la radet ca ei au nevoie de conducte din partea mea poate sa le taie.

eu
10 noiembrie 2014
vrem contracte individuale

dle Ing. Ioachim Vasile Hârsescu, in primu si primu rand, eu nam nici un contract semnat cu radet constanta(consiliu judetean cta) , vreti sa semnam un contract veniti si negociem gigacaloria, in al doilea rand de ce ar trebui sa platesc eu 10 % din caldura???voi imi platiti mie chirie ca tevile voastre ruginite trec prin proprietatea mea? fara acordu meu scris? cear fi sa va luati voi astia desteptii de la RADET tevile din apartamentu meu si sa faceti ce vreti voi cu ele? In felu asta scapati de probleme si de certurile intre locatari.

Relu
10 noiembrie 2014
Cele mai noi locuri de munca!

Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

eva
11 noiembrie 2014
munca la domiciliu

Loc de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM care au inceput activitatea sunt foaNoi rte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Pisica persană  se pretează la bloc?
Pagina a fost generata in 0.3589 secunde