"Dacă liftul e instalație comună, de ce unii sunt scutiți de la plată?"

2741
1

Articole de la același autor

Aidoma acoperișului, ascensoarele sunt considerate o instalație comună, pentru funcționarea cărora trebuie să plătească toți locatarii. Cu toate acestea, unii pot fi scutiți de aceste obligații.
Nenumărate au fost semnalele primite la redacție pe tema dezinteresului locatarilor care nu locuiesc la ultimul etaj al blocului pentru repararea acoperișului, deși, ca parte comună, toți locatarii, de la parter până la ultimul nivel, sunt obligați, potrivit legii, să contribuie financiar la astfel de lucrări. S-ar părea că la fel stau lucrurile și cu ascensoarele, de data aceasta, cei neinteresați de buna lui funcționare fiind locatarii de la parter și de la etajele inferioare: "Nu mi se pare corect ca familiile care locuiesc în apartamentele de la ultimul etaj să aibă mereu dificultăți când e nevoie de bani ca să se repare acoperișul. Iar la blocurile vechi, sunt ceva cheltuieli. Șefii de la asociații se plâng că n-au fonduri și tot amână problema (asta, dacă nu locuiește cineva la ultimul etaj, că atunci se găsesc bani). Cu liftul, care e tot parte comună, problema e aceeași: cei de la parter și etajele de jos, pe motiv că nu-l folosesc, nu plătesc niciodată, pe motiv că sunt scutiți. Pe ce se bazează scutirea asta, dacă pentru acoperiș nu se dau scutiri, indiferent la ce etaj stăm?" – se întreabă Maria Ionescu. Femeia ne-a mărturisit că dacă nu vor plăti cu toții, de la parter până la ultimul etaj, atât pentru acoperiș, cât și pentru lift, va da conducerea asociației de proprietari în judecată.


Scutire parțială 
Dacă legea privind funcționarea asociațiilor de proprietari obligă toți locatarii să contribuie la întreținerea și repararea acoperișului, indiferent de etajul la care locuiesc, cu liftul, lucrurile stau puțin mai altfel. După cum ne-a spus Georgeta Ariciuc, din cadrul Uniunii Asociațiilor de Proprietari, este posibil ca la mijloc să fie o confuzie, în sensul că, într-adevăr, în cazul lifturilor, se acordă scutire, dar numai pentru consumul de energie electrică necesar funcționării acestora și, atenție, numai dacă există o hotărâre a adunării generale a proprietarilor în acest sens. În schimb, celelalte cheltuieli determinate de întreținerea și revizia ascensorului se suportă de toți proprietarii apartamentelor sau spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință, chiar dacă nu locuiesc în aceste spații, și tot din cauză că liftul este considerat o instalație comună, ca și acoperișul, fațada, casa scării etc.


Cine beneficiază de scutiri
Așadar, adunările generale pot să ia hotărâri, pe baza cărora să nu contribuie la plata cheltuielilor aferente consumului de energie elec-trică pentru funcționarea ascensorului  numai persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul întâi din condominiile, atenție!, fără mezanin. De precizat că acest consum, care se măsoară prin contoare montate separat de cele ale proprietăților individuale, se repartizează proporțional cu numărul persoanelor care locuiesc în clădire. De asemenea, în cazul blocurilor care au la etajele superioare uscătorii, tot prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din condominiile fără mezanin, toate sau în parte, pot să nu contribuie la cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului, în baza unor angajamente pe proprie răspundere, date în scris către asociația de proprietari, precum că folosesc spațiile de la etajele superioare. În concluzie, numai locatarii, în adunare generală, pot decide în legătură cu participarea persoanelor care locuiesc în mod curent în condominiu la susținerea acestor cheltuieli. 


Comentează știrea

Nicoleta Gladiola
7 aprilie 2014
Explicatie legala

Toate aceste incalcari ale Legii nr.230/2007 sunt posibile,din cauza inactivitatii serviciului de sprijinire si indrumare a asociatiilor de proprietari din subordinea Primariei Constanta,condusa dezastros de Tesuleanu Gabriela.Chiar daca un constantean reclama abuzurile administratorilor in stransa complicitate cu ale "cenzorilor" si respectiv ale presedintilor de asociatii,raspunsurile "oficiale" venite de la acest serviciu,te lasa perplex.In loc sa stopeze aceste abuzuri(sa-i sanctioneze conform prevederilor legale),d-na Tesuleanu "ii mangaie" pe crestet pe administratori(pe care tot serviciul condus de dansa i-a "autorizat"),iertandu-i de fiecare data.Astfel,administratorii,au in d-na Tesuleanu,un "aliat" de nadejde,in incalcarea LEGII. In concluzie,platim de pomana acest serviciu care, in mod normal,ar trebui sa vegheze la stoparea incalcarii LEGII.Ca sa se afle in treaba,Dragu Marcel a infiintat,o filiala a UAP,doar pentru a stoarce bani de la fiecare asociatie care se inscrie la dansii. Uitati-va in alte orase(Bucuresti,Iasi,Targu-Mures,etc.),cand un locuitor face o reclamatie,imediat Primaria ia masuri de stopare a incalcarii LEGII,dand astfel si un semnal foarte clar,conducerilor asociatiilor de proprietari din acel oras(municipiu).La noi la Constanta,madam Tesuleanu,mizeaza pe faptul ca,directorii din Primarie ,inclusiv primarul Radu Mazare,nu controleaza activitatea subordonatilor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4854 secunde