Când te poate lăsa banca fără banii de înmormântare

1739
1
Când te poate lăsa banca fără banii de înmormântare - fondimputernicit30-1391103031.jpg

Articole de la același autor

Atâta vreme cât valabilitatea clauzei de împuternicire încetează la decesul titularului, împuternicitul nu mai are dreptul să scoată bani  din cont nici măcar pentru cheltuielile de înmormântare. Iar dacă o face, fapta sa este fals în acte, infracțiune pedepsită de legea penală.


Din păcate, la momentul constituirii unui depozit bancar, nu toți citesc cu atenție contractul, mulțumindu-se, în multe situații, să povestească operatorului bancar ce doresc, apoi să semneze. Asupra unei asemenea situații a dorit să atragă atenția o cititoare, care susține că deși s-a prezentat cu mama sa la bancă, în momentul constituirii depozitului, nimeni nu i-ar fi spus că drepturile împuternicitului se opresc la momentul decesului titularului: 


"Mama a pus leu peste leu, iar acum șase ani, a făcut un depozit special pentru cheltuielile de înmormântare, de care nu s-a atins. A explicat la bancă pentru ce vrea depozitul, ca să facă un contract pe o dobândă mai bună. Exact în ziua decesului, m-am dus la bancă, am declarat că mama a murit și trebuie să scot banii de înmormântare. Doamna de la ghișeu mi-a spus că trebuia să scot banii cât era în viață și n-a vrut să-mi dea nici măcar 2.000 de lei fără certificat de moștenitor. Am vrut să-i duc o dovadă de la notar, că sunt singura moștenitoare, neavând frați, dar femeia a fost de neclintit. Când s-a făcut contractul, ne-au spus că și titularul, și îm-puternicitul au aceleași drepturi. Puteau să ne spună atunci toate astea, nu să-mi ceară certificat de moștenitor în ziua decesului. O rudă mi-a spus că trebuia să fiu mai șmecheră, să scot banii ca și când mama ar fi în viață. Chiar așa, împuternicitul care minte poate să scoată bani, iar cel corect, nu?".  


Reglementările sunt clare


Potrivit reglementărilor bancare, titularul este persoana care încheie un contract cu banca pentru deschiderea unui cont și constituirea unui depozit, iar împuternicitul este cel ales de titular să facă operațiuni în numele lui. Că titularul are aceleași drepturi ca și împuternicitul ni s-a confirmat și nouă de către reprezentanții băncilor contactate. Însă, aceste drepturi similare sunt valabile numai în perioada în care titularul este în viață. După decesul lui, pentru închiderea contului, împuternicitul sau împuterniciții, dacă sunt mai mulți, trebuie să prezinte  certificatul de moștenitor. 


Din păcate, din cauza grabei sau a lipsei de răbdare, majoritatea semnează contractele cu banca, bazându-se pe explicațiile primite din partea funcționarului care se ocupă de contract. Cât privește situațiile de genul celei prezentate mai sus, acestea nu sunt deloc rare, mulți împuterniciți exprimându-și fățiș regretul că au spus adevărul. 


Ascunderea adevărului, fals în acte


Este adevărat că banca nu are de unde să știe că titularul nu mai este în viață, fiind obligația împuternicitului să anunțe decesul. Pe de altă parte, ni s-a confirmat că se mai întâmplă ca împuternicitul să nu informeze banca despre decesul titularului și să mai facă retrageri din cont. Or, ascunderea adevărului în astfel de situații este considerată fals în acte, infracțiune pedepsită de legea penală. În plus, minciuna are picioare scurte și în asemenea împrejurări, întrucât când va solicita lichidarea depozitului, împuternicitul va trebui să prezinte și certificatul de deces.


Comentează știrea

admirator
31 ianuarie 2014
da, e incurcata, dar bancile au dreptate

e mai grav cand bancile refuza sa-ti dea bani, cand titularul traieste si tu esti imputernicit. Mi s-a intimplat de doua ori! Odata in Bucuresti, cand s-a prabusit leul peste noapte si am ramas fara bani de tren... M-am dus la banca sa scot ceva verzeala si m-au dat afara cu paza?!!! De atunci am scos toti banii familiei din banci si i-am trecut pe numele meu. Sa vedemm cine mai indrazneste sa nu-mi dea bani din contul meu cand cer! Problema e ca batrinii, care nu mai pot merge la banca, nu au incredere in copiii lor (nepoti etc.) si cer sa li se depuna banii pe numele lor, executantii fiind doa rimputeniciti. Trebuie sa inteleaga faptul ca ori au incredere si le cedeaza banii fara conditii, ori n-au si se descurca singuri, fara sa mai treaca imputerniciti. Pe de alta parte, tin minte ca inainte de '89 erau in actele deponentului si "clauze testamentarre". La CEC. Acum au disparut astfel de clauze pentru depozite. De ce? Un titular de cont, poate da ordin bancii agreate, ca dupa moartea sa, sa dea banii unui individ sau mai multora. Indiferrent de titlul d emostenire. De ce bacncile de azi nu mai executa astfel de ordine?

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Creditarea se relansează în 2014
Luni, 02 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : BNR ia băncile la puricat
Pagina a fost generata in 0.7613 secunde