Creditarea se relansează în 2014

564
Creditarea se relansează în 2014 - creditarea-1389026880.jpg

Articole de la același autor

 Ce argumente pro-finanțare au instituțiile financiare


"În 2014, băncile comerciale vor manifesta, în continuare, prudență, dar vor arăta mai multă disponibilitate pentru economia reală. Creditarea a primit un impuls din partea Băncii Naționale a României, care a redus dobânda de politică monetară la 4%" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", un cunoscut bancher constănțean. Pentru a-l proteja, îngăduiți-mi să nu-i divulg identitatea. Regulile din sistemul bancar sunt foarte dure în privința comunicării cu presa, chiar și atunci când cei ce le încalcă fac de-clarații inofensive, neutre, ce nu angajează instituția financiară la care lucrează. 
Pentru toate băncile europene, indiferent de mărime, 2014 este anul unui examen important. "Toate vor fi supuse așa numitului test de stres, care va arăta cât de stabil este sistemul financiar-bancar, dacă poate face față șocurilor la care poate fi supus odată cu reluarea creditării. Nu trebuie uitat faptul că ne aflăm în perioada de tranziție de la criza economică, al cărei declanșator a fost sistemul financiar-bancar, spre următoarea fază a ciclului economic. În astfel de condiții, băncile nu își permit să fie relaxate" - afirmă ban-cherul constănțean. 
Băncile românești par a fi pregătite să treacă cu bine testul de stres. Nu trebuie uitat că au promovat examenul crizei economice, când băncile mamă din străinătate și-au retras capitalurile, iar fali-mentele și insolvențele s-au înmulțit. Au demonstrat că, datorită măsurilor pru-dențiale luate în anii trecuți, pot face față unei rate record de credite neperformante, de 21,7%. Multe dintre ele au reușit să facă profit chiar și pe timp de criză. 
Dar mai dificil decât testul de stres este cel al reluării creditării, întrucât schimbarea de atitudine este întotdeauna dificilă. După cinci ani în care bancherii s-au străduit să exagereze în securizarea împrumuturilor, în care s-au deprins să spună "Nu!" la 8 din 10 solicitări de creditare, astăzi le este greu să privească cu încredere, spre economia reală. 
Interlocutorul nostru mă contrazice: "Băncile sunt gata să finanțeze firmele serioase. De altfel, niciun moment n-au încetat să o facă. În cazul IMM-urilor, lucrurile se schimbă. Trebuie să stai în gardă. Chiar dacă au afaceri profitabile, sigure, multe dintre solicitantele de finanțare nu sunt în stare să o demonstreze, întrucât nu pot prezenta situațiile financiare soli-citate de bănci. Din ce cauză? Explicația este următoarea: contabilitatea respectivelor IMM-uri este ținută de firme specializate. Acestea din urmă lucrează cu atât de mulți clienți, încât nu mai au timp suficient pentru fiecare dintre ei, să le întocmeas-că toate documentele. Chiar dacă recurg la metoda externalizării contabilității, din motive de costuri, IMM-urile ar trebui să aibă propriul specialist în probleme economice, care să consilieze administrația."
Cu alte cuvinte, schimbarea de atitudine a bancherilor depinde în mare măsură de schimbarea mentalității reprezentanților economiei reale. 
"Premise favorabile pentru relansarea creditării există - afirmă bancherul constănțean. Politica BNR este încurajatoare, economiile populației și agenților economici au crescut în 2013, iar o serie de sectoare economice, precum producția pentru export, industria energetică și agricultura, au avut creșteri spectaculoase. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că, în acest an, începe și un nou ciclu al finanțărilor europene, care se întinde până în 2020. După cum observați, sunt destule motive să avem încredere în relansarea creditării."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 23 Decembrie 2013
Stire din Economie : Euro rămâne la 4,47
Miercuri, 18 Decembrie 2013
Stire din Economie : Dolarul american se ține tare!
Marţi, 17 Decembrie 2013
Stire din Economie : Dolarul american s-a apreciat!
Pagina a fost generata in 0.4582 secunde