De ce ar trebui să te grăbești, dacă vrei un apartament prin "Prima Casă"

793
De ce ar trebui să te grăbești, dacă vrei un apartament prin

Articole de la același autor

"Prima Casă" îi așteaptă și în 2014 pe constănțenii care intenționează să-și cumpere un apartament. Programul a fost reluat, oficial, de ieri, odată cu publicarea, în Monitorul Oficial, a Hotărârii de Guvern privind aprobarea normelor de implementare pentru anul 2014.

Schimbări majore față de anul precedent în ceea ce privește acest program nu sunt, așadar constănțenii care au fost "cuminți" până la această oră (adică nu sunt înglodați în datorii și au respectat cu sfințenie data scadentă a fiecărei rate, în cazul în care au avut vre-un credit) și au venituri care ajung măcar la 2.500 lei (pentru un credit care nu sare mult peste echivalentul în lei a 35.000 euro), își pot încerca norocul.

Dacă ne luăm după lucrătorii bancari de la nivel local, lucrurile nu sunt deloc complicate; adică nu sunt complicate în cazul clienților "model": cu venituri ușor peste medie, contract de muncă pe perioadă nedeterminată, îm-prumuturi anterioare achitate fără nicio întârziere, care stau eventual acasă la părinți, în proprietatea personală a acestora, iar lista poate continua. Pentru restul, "negocierile" sunt de mai lungă durată, de multe ori de luni bune, așadar cei care se află în această situație ar fi cazul să înceapă din timp demersurile.

Bani pentru șase luni

Vestea bună este că bani există pentru acest program, cel puțin pentru prima parte a anului. "Beneficiarii Programului «Prima Casă» vor avea la dispoziție în anul 2014 un plafon de garanții de 1.200 milioane lei la care se adaugă suma rămasă nealocată și/sau neutilizată din plafonul pentru anul 2013, în valoare de circa 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achiziția locuințelor construite de Agenția Națională pentru Locuințe. Ga-ranțiile vor fi acordate și plătite numai în monedă națională", au precizat reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Suma pare una mare, însă sub cea din 2013. Anul trecut s-au acordat aproximativ 25.500 de garanții, înregistrându-se un ritm mediu al solicitărilor de garantare de circa 100 dosare/zi, potrivit reprezentanților FNGCIMM. Pe de altă parte, valoarea medie a unei finanțării acordate în anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 euro.

Așadar, dacă ritmul mediu al solicitărilor și valoarea medie a unei finanțări se vor menține, plafonul se va epuiza, cel puțin teoretic, la jumătatea acestui an.

Cel puțin 16 bănci

Constănțenii, atunci când vine vorba despre bănci care acordă credite prin "Prima Casă", au de unde alege! Pe lângă cele 16 care au acordat credite în anul 2013, în 2014 se vor putea înscrie în program noi finanțatori, au anunțat reprezentanții FNGCIMM, cu condiția ca aceștia să-și desfășoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Națională a României. Iar doritori cu siguranță vor fi. De ce? Programul are o rată a creditelor neperfor-mante de doar 0,1%, spun repre-zentanții FNGCIMM.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Creditarea se relansează în 2014
Luni, 02 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : BNR ia băncile la puricat
Pagina a fost generata in 1.4034 secunde