Când riști să plătești, "ca fraierul", la întreținere

11379
8
Când riști să plătești,

Articole de la același autor

Locatarii plecați vreme îndelungată din țară sau numai în perioada sărbătorilor consideră că este un abuz faptul că nu sunt scutiți în totalitate de la plata cheltuielilor de întreținere. 


Șomajul este principalul motiv care i-a determinat pe mulți constănțeni să se mute, fie temporar, fie definitiv, din țară. Cu toate acestea, ei sunt obligați să achite, în continuare, pentru apartamentele în care nu mai locuiește nimeni, cota care le revine din cheltuielile comune de întreținere. 


De asemenea, dat fiind faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă, foarte mulți locatari pleacă din localitate sau din țară chiar o lună de zile și chiar mai mult, iar apartamentele rămân nelocuite o bună perioadă de timp, nici ei nu înțeleg de ce trebuie să suporte contravaloarea unor cheltuieli la care nu-și aduc nici măcar o minimă contribuție:


 "Nu sunt absurd, doar n-o să plătească vecinii pentru ce consum eu. Dar mi se pare o absurditate ca eu sau vecinii să plătească pentru ceva ce nu consumă. Cel mai tare mă enervează chestia cu liftul, care e vechi, se strică toată ziua, iar piesele sunt foarte scumpe. Păi, dacă eu nu-l folosesc deloc, înseamnă că nu-l ajut să se strice, e logic, nu? De ce trebuie să mai plătesc? Dacă eram în țară, înțeleg, dar felul cum se pune problema acum nu e corect și trebuie revizuit, de la București, de la Federația Asociațiilor de Proprie-tari. Aura Popica".Copiii mei sunt amândoi în Ger-mania, vreau să plec pe 23 de-cembrie la ei, pentru două luni. Se știe că toate cheltuielile sunt contorizate și nu înțeleg de ce mai trebuie să plătim în plus, ca fraierii, când lipsim mult timp de acasă, din moment ce legea ne dă dreptul ăsta. Rămâne apartamentul gol, și contri-buția trebuie să fie zero! I. Voica".


"Contribuția zero", imposibilă!


Într-adevăr, legea permite anumite scutiri de la plata cheltuielilor de întreținere când proprietarii lipsesc mai mult timp de acasă ori apartamentele rămân, pur și simplu, nelocuite cu anii. Însă, în niciun caz nu se poate vorbi de "contribuție zero" la cheltuielile comune de   în-treținere din partea celor aflați în asemenea situații, precizează vice-președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Nicolae Stan. Așadar, deși se poate dovedi că nu locuiesc în apartament lungi perioade de timp sau cu ocazia sărbătorilor, a concediilor de odihnă sau a altor deplasări pe termen lung, acest lucru nu-i scutește pe locatari, în totalitate, de la plata întreținerii. 


Ce se plătește


Este adevărat însă că ei pot să se bucure de scutiri de la plată, însă numai pentru cheltuieli clar delimitate prin legea privind func-ționarea asociațiilor de proprietari. Așadar, debranșați total sau parțial de la utilități, proprietarii care lipsesc din apartamente vreme îndelungată trebuie să suporte obligațiile care fac obiectul cotei părți indivize, care se calculează pentru folosirea spațiilor comune din bloc, raportată la suprafața utilă a imobilului. Este vorba despre service-ul și reparațiile liftului, lucrările de reparații ale teraselor, inter-foanelor, conductelor comune, dar și activitățile gospodărești, inclusiv salariul femeii de serviciu, al administratorului, indemnizația președintelui. 


Ce nu se plătește


Locatarii plecați sunt scutiți de toate cheltuielile comune care se repartizează la numărul de per-soane, dar și de iluminatul scării și al energiei electrice consumate pentru funcționarea liftului. Practic este vorba despre acele elemente comune care nu pot fi lăsate de izbeliște și când unii locatari lipsesc cu anii sau cu lunile. Pentru a se bucura de aceste facilități, cei care pleacă trebuie să anunțe, în scris, asociația în acest sens. În caz contrar, riscă să plătească toate cheltuielile comune de la care au scutire.


Comentează știrea

Cetatean suedez
20 decembrie 2013
Articol nefundamentat

Citesc acest articol si ma ingrozesc de gandirea autorului articolului si al unor oameni care nu inteleg ce inseamna asociatie de locatari. Bineinteles ca si legea este de vina. Este normal ca ficare membru al asociatiei de locatari sa plateasca chiar daca nu locuieste acolo o perioada. Ganditiva ce se intampla daca un apartament este gol o iarna intreaga si caldura inchisa. Va spun eu care lucrez in domeniu vecinul va plati mult mai mult la incalzire si intretinere pentru ca peretii vecinului sunt reci si trebuie incalziti. Legea asociatiei de locatari este foarte proasta in Romania . Si nu ar fi deloc greu sa o schimbe daca guvernul ar prelua legea din alte tari. In Suedia de ex Asociatia de locatari este preprietara blocului si nu proprietarul in sine. Deci asociatia prin reprezentantii alesi la fiecare doi ani coordoneaza activitatile si chiar si modul de vanzare si achizitionare si de inchiriere a apartamentelor. Noi avem o taxa fixa pe apartament in care intra caldura, apa calda-rece, curatenie, dezapezire fond de invetitiii si cel mai important imprumutul pentru imobil si imprumutul pentru suprafetele adiacente imobilului; scara de bloc, camera de gunoi,spalatorie, centrala termica etc. Acest imprumut trebuie amortizat si mai exista si o dobanda. Acest sistem este mult mai bun pentru ca de la bun inceput stii cat costa taxa (si nu chiria ) de a locuii. Chiar daca eu sunt cel care a cumparat apartamentul asciatia este proprietara apartamentului. Acest lucru este foarte bun pentru ca asociatia va fii intotdeauna interesata sa economiseasca bani. De ex este interesata sa aleaga cel mai bun sistem de incalzire pe intreg imobilul, cea mai buna si cu preturi bune firma de contabilitate etc. Atunci cand renovezi fatada se face unitar si frumos dupa un plan, balcoanele se inchid numai dupa un anumit model, nu ai voie sa darami pereti sau sa faci schimbari in apartamente fara autorizatie de la asociatie. Asociatia poate decide ca la mai multe scadaluri sau chefuri sa fii nevoit sa vinzi apartamentul si sa lasi asociatia. Deci nu este chiar asa de gre si este mult mai organizat.

horia
20 decembrie 2013
centrala proprie este solutia

debransati-va idiotilor si cu asta se vor termina discutiile interminabile legate de caldura la comun.

stefan
20 decembrie 2013
debransare,

IDIOT esti TU ca nu stii cat timp si alergatura si bani si nervi iti ia operatia de debransare .In municipiul cu cea mai mare taxa pe gigacalorie din tara,in care un asa zis primar a castigat alegeri mintind ca va moderniza CET-ul si in care o mana de batrani umiliti cu un pui si un l de ulei este cel mai greu lucru sa te debransezi.Nu vrea CET-ul.

Răspuns la: centrala proprie este solutia
Adăugat de : horia, 20 decembrie 2013
debransati-va idiotilor si cu asta se vor termina discutiile interminabile legate de caldura la comun.
admirator
20 decembrie 2013
chiar daca te debransezi

individual, tot platesti caldura reziduala data de teaza comuna ce trece prin apartament. Iar tot bloccul....e greu sa se debranseze. Eu n-am vazur suedez comunist. Ai adus tu comunismul si pe acolo? Cei ce pleaca, trebuie sa faca cerere la asociatie si platesc cu reucere, conform legii! Si sa inchida robinetele la repartitor. Daca n-au... sa le fie de bine!

ct
20 decembrie 2013
a locui la bloc...

din subsol si pana in varful paratraznetului de pe acoperis, totul se platescte de catre asociatie/locatari,indif ca stai o zi sau tot anul in partament!esti proprietar, platesti! nu ai nevoie,il vinzi! problema e simpla, marea majoritate sunt tarani, nu vor/nu pot sa inteleaga ce inseamna a trai la bloc.....caini in apartament,papuci pe pres in fata usii, gradina cu ceapa sub geam, imprejmuirea cu gard si poarta inchisa a gradinii din dreptul geamului,samd... da, daca ii intrebi ,au pretentia a fi numiti doamne si domni,te umfla rsu-plansu cu taranii din orase !

amicul
20 decembrie 2013
Comunismul nu a murit...

Organizarea de tip comunist la plata cheltuielilor, da in cap actului de proprietate, fara a da sansa celui de drept de a-si administra cheltuielile si consumul la adevarata lor valoare. Pana nu-i schimbam pe cei ce confuc aceste federatii, uniuni ale asociatiilor de proprietari care ei lupta tot cu furnizorii de utilitati, nimic nu se va intampla, Marcel Dragu, acest Stan, Radu Opaina, sunt niste hahalere care latra si ei ca niste pechinezi doar ca sa mai faca putin zgomot, dar in realitate perpetuarea legilor si regulilor comuniste, exista. Primarul daca n-ar avea o lege aberanta n-ar avea ce face si ar trebui sa lase liber debransarilor, dar legea e facuta de toate structurile politice din ultimii 24 de ani si distruge orice sentiment de proprietate atunci cand este aplicata, furnizorul conditionandu-l pe proprietar .... Etimpul sa schimbam toate aceste structuri si si organizari comuniste, daca dorim o schimabre reala, hibrizi experimentali ai sistemelor de administrare, nu vor duce la ceva bun.......

sa vorbim vorbe
21 decembrie 2013
pt idiotul horia

DEBRANSAREA UNUI APARTAMENT NU ELIMINA DEFINITIV PLATA CALDURII CATRE ASOCIATIE DECAT DACA TOT BLOCUL ESTE DEBRANSAT COMPLET DE LA TERMOFICARE SI CHIAR SI ASA TOT SE PLATESC CHELTUIELILE REPARTIZATE PE COTA-PARTE APARTAMENT .

Răspuns la: centrala proprie este solutia
Adăugat de : horia, 20 decembrie 2013
debransati-va idiotilor si cu asta se vor termina discutiile interminabile legate de caldura la comun.
Sergiu
27 decembrie 2013
Debransare

Fix o luna din momentul depunerii cererii de debransare pana cand gazul alimenteaza consumatorii (centrala si plita de gatit). Mai adauga cateva luni pana RADET iti finalizeaza documentele de debransare, dar asta nu te afecteaza cu nimic. Important este sa citesti si sa intelegi ce trebuie facut, altfel vei fi victima unui sistem de fraudare bine ticluit.

Răspuns la: debransare,
Adăugat de : stefan, 20 decembrie 2013
IDIOT esti TU ca nu stii cat timp si alergatura si bani si nervi iti ia operatia de debransare .In municipiul cu cea mai mare taxa pe gigacalorie din...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5859 secunde