Concurs De ce apar durerile de sân

248
Studiile arată că peste 70% din femeile care nu au ajuns la menopauză sunt afectate, la un moment dat în viață, de durerile de sân. Adesea, durerea apare la ambii sâni, iar principalele cauze sunt schimbările hormonale care au loc la apropierea ciclului menstrual. Ce ar trebui să te pună pe gânduri este, potrivit medicilor, durerea asemănătoare cu o arsură resimțită la un singur sân, care persistă mai mult de trei luni și care revine tot mai des. Dacă nu există și alte simptome (cute sau pete apărute pe sân, modificări de culoare a pielii sânului, scurgeri sau sângerări ale mamelonului), sunt șanse mari să nu fie vorba despre cancer, dar durerea poate prevesti diverse alte boli, după cum urmează:

Mastită. Inflamarea țesutului mamar, mastita apare frecvent la proaspetele mămici care alăptează, fiind cauzată de fluxul scăzut al laptelui, dar și de infecții bacteriene. Dacă totuși nu alăptezi, dar unul dintre sâni devine dureros, se umflă și se înroșește înseamnă că există o infecție. Aceasta poate apărea în urma iritării sau a rănirii mamelonului, când bacteriile de pe piele pot pătrunde în organism. Sunt de ajutor în acest caz antibioticele, iar pentru ameliorarea durerilor poți aplica niște comprese reci și poți consuma multe lichide pentru a combate infecția.

Abces mamar. Un tip de infecție a sânului este abcesul, manifestat prin dezvoltarea în timp îndelungat a unei pungi umplute cu puroi în interiorul glandei mamare. În cele mai multe situații este cauzată de întârzierea tratării unei inflamații a sânului (mastită). O poți trata prin antibiotice sau antiinflamatoare, depinzând de medic dacă îți recomandă sau nu drenarea chirurgicală a abcesului.

Noduli. Frecvente la femeile de până la 30 de ani, fibroadenoamele (noduli la sâni) își pot face simțită prezența și după menopauză, când se manifestă prin apariția unei singure formațiuni de celule anormale necanceroase. De fapt, fibroadenoamele sunt creșteri anormale și necanceroase de țesut mamar cauzate de dezechilibrul hormonal. La o simplă palpare a mameloanelor, conglomeratele de celule necanceroase se simt dure și rotunde. Cele foarte mari se operează, iar celelalte trebuie ținute sub observație de medic, pentru a fi tratate la timp în cazul în care devin canceroase.

Chisturi mamare. Când durerea este însoțită de o sensibilitate crescută a unui sân, de senzația de greutate și de o mărire a volumului sânului, este posibil să fie vorba de apariția unor chisturi. Sunt niște noduli necanceroși, rotunzi și plini cu lichid. Spre deosebire de formațiunile canceroase, chisturile sunt mobile și dispar odată ce ai ajuns la menopauză. Numai dacă devin foarte mari și dureroase se face o drenare a lichidului din interiorul lor.

Pietre la vezica biliară. Colesterolul mărit poate duce la alcătuirea unor formațiuni mici în vezica biliară. Când pietrele se mișcă, apar și durerile în partea de sus a abdomenului și se extind în zona sânilor. Pot dura chiar și câteva ore, mai ales după consumarea unor alimente grase sau în timpul nopții.

Sfaturi pentru atenuarea durerilor: l Folosește o bustieră când faci exerciții fizice l Înlocuiește cafeaua cu sucuri de fructe sau cu apă plată, deoarece favorizează apariția chisturilor l Consumă cât mai puține calorii și grăsimi, care cresc riscul apariției unor afecțiuni la nivelul sânilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 17 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Ești mahmur? Așa te tratezi!
Joi, 17 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Leacuri pentru răceli
Pagina a fost generata in 4.5957 secunde